Trafiğe çıkan milyonlarca sürücüye duyuruldu! Ekipler teyakkuzda 11709 TL cezası var

Ülkemizde her araç sahibinin üstlenmesi gereken bazı sorumluluklar bulunuyor. Trafiğe çıkan her sürücünün belirli dönemlerde aracının bazı kontrollerini yaptırması gerekiyor. Söz konusu kontroller yapılmadığında cezai işlem uygulanıyor.
Trafiğe çıkan milyonlarca sürücüye duyuruldu! Ekipler teyakkuzda 11709 TL cezası var

Trafiğin güvenli olması için araçların belirli dönemlerde bakıma girmesi gerekiyor. Hem çevre sağlığı hem de trafiğin güvenli akışının sağlanması için her araç belirli periyotlar halinde muayene ediliyor. Araç sahiplerinin de bu muayene tarihlerini takip etmesi ve sürelerine dikkat etmesi gerekiyor. Söz konusu kurallara uymayanlara ise çeşitli para cezaları veriliyor. Her otomobil için ödenen muayene ücreti farklı iken muayenenin gecikmesi durumunda da gecikme faizi ekleniyor. Öte yandan araçlarda çevre sağlığı için egzoz emisyon ölçümü de yaptırılması gerekiyor.

Belirtilen zorunlu kurallara uymayanlar yani araç muayenesi ve egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara para cezası veriliyor. Araç muayenelerinde dikkat edilen en önemli konu da egzoz emisyon ölçümü olarak biliniyor. Trafikte yapılan denetimler sırasında muayenesiz araç kullanan vatandaşlara cezai işlemler uygulanırken egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara da cezai işlemler uygulanıyor.

screenshot-14.jpg​​​​​​

Bununla birlikte muayenesini geciktirenler için de gecikme faizi işleniyor. TÜVTÜRK ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylı yerlerde egzoz emisyon ölçümü yaptırma zorunluluğu bulunuyor.

CEZA YAĞMURU DUYURULDU

Egzoz emisyon ölçümü için geçerli belgeyi alan araç sürücüleri TÜVTÜRK'e giderek araç muayenesine devam edebilirken 2023 yılında araç muayene, muayene geciktirme ve muayenesiz araç kullanma ücretlerine yeniden değerleme oranına göre zamlandı. TÜVTÜRK'ün yaptığı araç muayenelerinin güncel ücretleri, muayene gecikme ücreti ve süresi içinde muayene yaptırmama ile egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası artış gösterdi. TÜVTÜRK araç muayene ücreti 2023 yılı için açıklanırken bu muayeneleri belirlenen tarihlerde yaptırmayanlar da yüzde 5 oranında gecikme bedeli ödemek durumunda kalıyor.

screenshot-15.jpg

Otomobil türlerine göre yılın belirli zamanlarında yaptırılması zorunlu olan araç muayenesi için belirli ücretler ödeniyor. Gecikme bedeli araç muayene süresine uymayanlara yansıtılırken bu ücretler birleştiğinde araç sahiplerine yüklü miktarda ceza kesilmiş oluyor. Otomobil kategorisindeki araçların zorunlu TÜVTÜRK araç muayene ücreti bin 130 lira 44 kuruş olarak açıklandı. Muayene süresi geciktirilen her ay için muayene ücreti yüzde 5 oranında fazla bedel ile tahsil edilirken egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara da 6 bin 275 lira para cezası kesiliyor.

Son geçerlik tarihi 3 Eylül 2018 olan araç sahibi, 8 Eylül 2023 tarihinde muayeneye giderse muayene ücreti olan bin 149 lira 60 kuruşa ek olarak 3 bin 333 lira 84 kuruş gecikme bedeli ödeyecek ve toplamda 4 bin 483 lira 44 kuruş ödemek durumunda kalacak.

screenshot-16.jpg

Muayenesiz trafiğe çıkan sürücülere 951 TL para cezası kesiliyor. Egzoz emisyon ölçümü de yaptırmamış olan vatandaşlara ise 6 bin 275 TL para cezası da uygulanıyor. Söz konusu durumda araç sahipleri araç muayenesini geciktirme, egzoz emisyon ölçümü yaptırmama ve muayenesiz araçla trafiğe çıkmaktan toplamda 11 bin 709 lira cezalı ödeme yapmak durumunda kalıyor.

Emlak365.com