TÜİK açıkladı: Ağustos’ta yatırımcısına en çok kazandıran araç borsa oldu

TÜİK, Ağustos ayında yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracını açıkladı. Buna göre Ağustos’ta yatırımcısının yüzünü en çok BIST 100 endeksi güldürdü. İşte detaylar…
TÜİK açıkladı: Ağustos’ta yatırımcısına en çok kazandıran araç borsa oldu

Son yıllarda küresel ekonomi piyasasında birçok gelişmeye bağlı olarak yaşanan dalgalanmalar, dünya genelinde bir ekonomik darboğazı ve küresel enflasyonu tetikledi. Yükselen enflasyona karşı ülkelerin merkez bankaları çeşitli önlem adımları atarken, benzer ekonomik gelişmeler Türkiye’de de yaşandı. Ülkemizde ekonomik darboğazın etkileri görülmeye devam ederken, enflasyondan kaçmak isteyen yatırımcının tercihleri de dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayında yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracını açıkladı.

Enflasyonun yüksek olduğu veya yükselişe geçtiği dönemlerde tarih boyunca insanlar, elindeki paranın alım gücünü, yani değerini korumak için bu paraları enflasyondan kaçış aracı olarak gördükleri yatırım araçlarına yatırdı. Günümüzde de devam eden bu gelenek, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde yatırımcıların tercihlerini gözler önüne serdi. TÜİK verilerine göre Ağustos ayında yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı BIST 100 endeksi oldu. İşte detaylar…

BIST 100 AĞUSTOS’TA DA KAZANDIRDI

ekran-resmi-2023-09-08-12-57-27.png

TÜİK verilerine göre Ağustos ayında da yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı borsa oldu. Verilere göre aylık en yüksek reel getiri yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %10,56 oranla, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,32 oranla BIST 100 endeksi oldu.

YATIRIMCISINA EN ÇOK KAYBETTİRENLER

Verilere göre yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım araçları; ABD Doları %3,91 oranla, mevduat faizi (brüt) %3,97 oranla, külçe altın %4,36 oranla, Euro %5,18 oranla ve Devlet İçi Borçlanma Senetleri (DİBS) %10,44 oranla yatırımcısına kaybettirdi. Verilere göre TÜFE ile indirgendiğinde ABD doları %6,73, mevduat faizi (brüt) %6,78, külçe altın %7,17, Euro %7,96 ve DİBS %13,06 oranla yatırımcısını üzdü.

TÜİK verilerine göre BIST 100 endeksi 3 aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %35,73 ve TÜFE ile indirgendiğinde ise %33,47 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.