Türkiye'nin risk primi değişti! Seçim sonrası keskin hareket!

Seçimlerin ardından ekonomi alanında piyasalarda yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Piyasaların açılmasıyla beraber Türkiye’nin 5 yıllık risk priminde değişiklik oldu.
Türkiye'nin risk primi değişti! Seçim sonrası keskin hareket!

14 Mayıs seçimlerinin ekonomiye yansımaları başladı. Gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanının kim olacağı büyük bir ihtimalle ikinci turda belli olacak. Ancak psikolojik üstünlük rakibi Kemal Kıllıçdaroğlu’na yüzde 4 oranında fark atan Recep Tayyip Erdoğan’a geçti. Bu durum da piyasalarda fiyatlanmaya başlandı.

RİSK PRİMİ YÜKSELDİ!

Haftanın ilk işlem gününe dolar kuru hafif yükselişle başlarken Türkiye’nin 5 yıllık risk priminde keskin bir değişiklik meydana geldi. Türkiye’nin risk primi 70 puanlık artışla 574 baz puan oldu. Bu seviye 21 Nisan 2023 tarihinden itibaren en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Risk priminin yükselişi Türkiye ekonomisine olan güvenin azaldığını gösterirken seçim sonuçlarının böyle keskin bir etki yapması ekonomi politikalarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağına dair beklenti güçlenmesinden kaynaklandığı bildirildi.

RİSK PRİMİ NEDİR?

Risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskini belirlemek ve bu kredinin riske karşı sigortalanması amacıyla kullanılan değerdir. Bu herhangi bir ülkenin finansal açıdan vermiş olduğu güveni ifade etmektedir. Bu güveni göz önünde bulundurarak risk primi serbest piyasa tarafından belirlenmektedir. Bir ülkenin risk primi yüksekse o ülkenin kredi açısından güvenirlilik durumunun düşük olması demektir.

Risk primi yüksek olan ülkelerde kişiler ve şirketler finansal açıdan tehlike altındadır. Kurumların iflas etme riski yüksektir. Tüm bu verilerle beraber risk primi yükseldiğinde şirketler veya ülkeler kredi bulmak istediklerinde yüksek faiz ile karşılaşırlar. Aynı kredi bir başka ülkedeki şirkete verilirken uygulanan faiz oranı ile risk primi yüksek bir ülkedeki şirkete verilirken uygulanan faiz oranı arasında büyük farklar vardır. Ayrıca risk primi yüksek olan ülkeler yabancı yatırımcılar tarafından cazip bir yatırım alanı olarak da görülmezler.