Ünlü ekonomist açıkladı, yatırımcılar dikkat! Erdoğan'ın yeni döneminde dolar kuru ne olur?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci tur seçi kazanması durumunda piyasalarda neler olabileceğine dair ekonomist Tunç Şatıroğlu değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni döneminde yatırımcıları neler bekliyor?
Ünlü ekonomist açıkladı, yatırımcılar dikkat! Erdoğan'ın yeni döneminde dolar kuru ne olur?

Türkiye’de çok kritik bir seçim süreci yaşanıyor. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turun Cumhurbaşkanı Erdoğan net bir oy farkı elde etse de seçimi kazanamadı. 28 Mayıs’ta ise seçimin ikinci turu yapılacak ve kazanan adat Türkiye’nin yeni döneminin Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk turda elde ettiği sonuç ve TBMM’de çoğunluğun Cumhur İttifakı tarafından elde edilmesinden dolayı bir psikolojik üstünlüğü bulunuyor. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan ikinci tur seçimden zaferle çıkarsa piyasalar buna nasıl tepki verir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde yatırımcıları hangi gelişmelerin beklediğini ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu açıkladı.

FAİZ ARTMAYACAK!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz artırımı yapmayacağının altını çizen Tunç Şatıroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı faizi indireceğim diyorsa indirecektir. Yani faiz artmayacaktır. Kararı o veriyor, bir talimatla hallediliyor. Dolar kuru için herhangi bir şey söylemiyor. Önümüzdeki dönemde faiz artmayacak, sıkı para politikası uygulanamayacak ve bunun sonucu olarak da enflasyonla mücadele olmayacak. Bu enflasyon verileri TÜİK’e göre açıklanacağı için siz daha yüksek rakamları hissedeceksiniz. O TÜİK verisine göre maaşınıza zam alacaksınız ama harcamanızı gerçek enflasyonla yapacaksınız.” dedi.

DOLAR KURUNU İKİ HAFTA DAHA TUTMAYA DEVAM EDERLER

dolar kuru hakkında değerlendirme yapan Tunç Şatıroğlu, “Bir sürü problem halının altına süpürüldü. Şimdi yeni dönemde onlar ortaya çıkacak. Kuru baskılamanın, Hazine’yi açıp dağıtmaların ödenmesi gerekecek. Bu faturayı ülkece ödeyeceğiz. Böyle bir ortamda faiz artmayıp enflasyon artınca dolar kuru ne olacak? Sokaktaki adam ekonomiyi dolar kuru üzerinden değerlendirir. Bu iki hafta boyunca dolar kurunu tutmaya devam ederler. Ancak ondan sonra yapabilecekleri de bir şey yok. Bir yerden sonra dolar kurunu salmak zorunda kalacak. Dolar kurunun da arttığı bir ortamda kalacağız.” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Gayrimenkul piyasasına dair beklentisini de açıklayan Tunç Şatıroğlu, “Bahsettiğimiz bir piyasa ortamında gayrimenkul piyasası ne olur? TÜİK enflasyonu var ve fiyatlar o enflasyonun üzerinde artar. Yabancı konut almaya devam edecek. Ücretlilerin konuta ulaşabileceği bir para kazanması çok zor olacak. Ücretliler fakirleşecekler. Ücretli olmayanlar ise bu şekilde etkilenmeyecekler. Bir inşaat yapan ve bunun masraflarını fatura ile ispat edenler enflasyonun çok altında bir faiz oranı ile kredi üretip yaptığı konutları enflasyonun üzerinde satabilecekler. Bu insanlar konut alabilecekler ama ücretliler alamayacaklar. Yabancılar da konut alabilecekler. Konut fiyatları çok hızlı artmasa da artmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU NASIL YÜKSELİR?

Dolar kuru yükselişine dikkat çeken Tunç Şatıroğlu, “Dolar kurunun bir yere kadar tutulabileceğini söylemiştim. Ancak salındığı zaman dolar kuru nereye gider meselesini konuşmak kolay değil. Ne varsa elde kullanıldı. Dolar kurunda sürekli artan bir sarmal ile karşılaşacağız. Bu ortamda döviz cinsi yatırımlar iyi olacaktır. Altın olur, yabancı cinsi paralar olur. Bunlar cazip olabilir. Eurobond iyi bir değerlendirme olabilir. Bugünlerde makas aralıklarından dolayı alım yapamayanlar fon olarak alabilirler.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler üzerinden yatırım kararı alınması halinde sorumluluk kabul edilmez. Haberimiz bilgilendirme amaçlıdır, kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.