Yeni doğalgaz keşfinin parasal değeri ne kadar kaç m3 Türkiye'ye kaç sene yeter?

26 Aralık 2022 tarihli kabine toplantısı sonrasında Erdoğan milyonların beklediği yeni doğalgaz keşfini duyurdu. Bulunan yeni doğalgaz kaç para ediyor, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını kaç sene karşılar, ne kadar yeter, Türkiye'nin 1 yıllık doğalgaz tüketimi kaç M3?
Yeni doğalgaz keşfinin parasal değeri ne kadar kaç m3 Türkiye'ye kaç sene yeter?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yılın son kabine toplantısının ardından beklenen müjdeleri açıkladı. Yılın son kabinesi EYT açıklaması, memur ve emekli maaşı zammı ile yeni doğalgaz müjdesi gibi önemli gündem maddeleri nedeniyle milyonlarca kişi tarafından büyük bir heyecanla bekleniyordu. 

Özellikle de yeni doğalgaz keşfi merak konusu olurken konu hakkında kabine toplantısının son bölümünde beklenen açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının son bölümünde tüm Türkiye'nin beklemiş olduğu yeni doğalgaz müjdesini verdi. İşte o açıklama ve merak edilen rakamlar... 

TÜRKİYE'NİN YENİ DOĞALGAZ REZERVİ KEŞFİ KAÇ M3, PARASAL DEĞERİ NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmasında EYT'den asgari ücrete, emekli ve memur maaşından ucuz gıda ürünlerine kadar pek çok alanda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan yaptığı açıklamasında "Türkiye’yi kendi gemileri ile bu işleri tek başına yürütecek imkana kavuşturduk. Bu kararlı ve dik duruşlu çabalarımızı Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük ilk keşifle aldık. Bu keşif 520 milyar metreküpe kadar çıktı. Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar da yaptık.

 Çaycuma 1 sahasında yapılan yeni sondajda bugün yeni bir müjdeyi daha paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Denizin 3.023 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfettik. Yeni tespit kuyuları ile bu rakamı yukarıya doğru çekmeyi hedefliyoruz. Karadeniz gazına dair bir diğer müjdeli haberimiz daha var. Daha önce ilan ettiğimiz 540 metreküplük rezervimiz 640 milyar metreküpe çıktı. Çaycuma’da bulunan rezerv ile toplamda 710 metreküplük doğalgaz rezervine ulaştık" diyerek yeni rezervi 710 m3 olarak duyurdu. 

TÜRKİYE'NİN YENİ DOĞALGAZ KEŞFİNİN DEĞERİ NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni rezervin parasal değerini ise "Bu rezervin bugünkü rakamla karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Bunun için 2023 çok önemli. Önümüzdeki dönemde Karadeniz’de daha fazla arama kuyusu açacağız" diyerek yeni rezervin parasal değerini 1 trilyon dolar olarak açıkladı. 

TÜRKİYE'NİN 1 YILLIK DOĞALGAZ TÜKETİMİ NE KADAR, KAÇ M3?

Türkiye'nin 2021 senesinde toplam yıllık doğalgaz tüketimi 59.6 milyar metreküp olarak açıklamıştı. Yeni keşif 710 milyar m3 olarak ilan edildi. Tamamen yerli doğalgaza en yakın 2 sene içerisinde geçilebileceği, ancak peyderpey çıkartılan doğalgazın yurt içerisine 2023 senesi itibari ile verilmeye başlanacağı ifade edildi.