Yeni maaş zammı hesaplaması! Temmuz'da memur ve emekli maaşları kaç TL olacak?

Emekli ve memur maaş zamları ile alakalı olarak yeni bir hesaplama yapıldı. Bu hesaplamaya göre memurların ve emeklilerin Temmuz zamları yüzde kaç olacak?
Yeni maaş zammı hesaplaması! Temmuz'da memur ve emekli maaşları kaç TL olacak?

Türkiye’de sabit gelirliler grubunda yer alan emekliler ve memurlar yılda iki defa maaş zammı alıyorlar. Bu maaş zamları her yıl ocak ve Temmuz aylarında maaşlara yansıtılıyor. Ocak ayında hem emeklilerin hem de memurların maaşlarına yüzde 30 oranında zam uygulanmıştı. Aradan geçen 3 ay içerisinde ise verilen bu zam enflasyon karşısında eridi ve hem emekliler hem de memurlar Temmuz ayında maaşlarına yapılacak zammı beklemeye başladılar. Temmuz zamları için ise yeni bir maaş hesaplaması yapıldı.

ENFLASYON ANA BELİRLEYİCİ

Memur ve emekli maaş zamları belirlenirken dikkate alınan ana veri enflasyon oluyor. Son 6 aylık enflasyon farkı memurların maaş zamlarının üzerine ekleniyor. Emeklilerde ise hesaplama biraz daha kolay yapılıyor. SSK ve Bağkur emeklileri sadece enflasyon farkını maaş zammı olarak alıyorlar. Esasında hem memurların hem de emeklilerin maaş zamları yaklaşık olarak aynı olabiliyor. Memur emeklileri ise maaş zamlarını memur maaş zamları kadar alıyorlar.

YENİ HESAPLAMA YAPILDI

Memur ve emekli maaş zamlarının kesinleşmiş oranlarının bulunabilmesi için 2023 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanması gerekiyor. Şu ana kadar sadece Ocak, Şubat ve Mart ayları olmak üzere 3 aylık enflasyon rakamı açıklandı. TÜİK verilerine göre 3 aylık enflasyon yüzde 12,52 olarak gerçekleşti. Enflasyon rakamlarının aynı düzlemde devam etmesi durumunda bileşik hesaba göre 2023 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamı yüzde 26,61 oranında gerçekleşecek. Bu rakamla beraber SSK ve Bağkur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 26,61, memur ve memur emeklilerinin Temmuz zammı ise yüzde 24,61 olacak.

MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

En düşük maaşlar üzerinden memurların, memur emeklilerinin ve SSK ve Bağkur emeklilerinin tahmini zam hesaplamaları yapıldı. Buna göre şu anda en düşük memur maaşı olan 11.848 TL yüzde 24,61 zam ile Temmuz ayında 14.764 TL’ye yükselecek. Aynı şekilde en düşük memur emeklisinin maaşı olan 7.901 TL de yüzde 24,61 zamla 9.845 TL’ye çıkacak.

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 26,61 oranında zam uygulanacak. Şu anda bu emeklilerin en düşük maaşları 7.500 TL olarak uygulanıyor. Ancak maaş zamları onların kök maaşları üzerinden hesaplanacak. Buna göre 2000 öncesi SSK emeklilerinin maaşları 6.093 TL’den 7.714 TL’ye, 2000 sonrası SSK emeklilerinin maaşları 3.778 TL’den 4.783 TL’ye, Bağkur esnaf emeklilerinin maaşları 5.456 TL’den 6.908 TL’ye, Bağkur tarım emeklilerinin maaşları 4.336 TL’den 5.490 TL’ye çıkacak.

7.500 TL’nin altında kalan maaşlar Hazine desteği ile yine Temmuz ayında 7.500 TL’ye tamamlanacak. Temmuz ayında en düşük emekli maaşı artarsa bu emeklilerin maaşları artabilecek.