Yola çıkacak vatandaşlar dikkat! Miktar açıklandı plakanıza 4064 TL ceza yazılacak

Trafik kurallarına uyulması büyük bir önem taşıyor. Sürücü, yaya ve yolcuların can güvenliği için trafik kurallarına uymak gerekirken belirlenen kurallara uymayanlara da çeşitli cezalar veriliyor. Söz konusu cezalardan biri daha açıklandı.
Yola çıkacak vatandaşlar dikkat! Miktar açıklandı plakanıza 4064 TL ceza yazılacak

Her sürücünün trafikte uyması gereken zorunlu kurallar bulunuyor. Sürücülerin düştüğü basit gibi görünen ancak başkalarının hayatını tehlikeye atan hataların önüne geçmek üzere oluşturulan kurallara uymayanlara da yaptırım uygulanıyor.

Trafiğin düzenli ve doğru akışını sağlayan kuralların ihlali halinde de çeşitli cezalar veriliyor. Trafik kazaları, zorunlu kuralların ihlali halinde meydana geliyor. Can ve mal kayıplarının önüne geçmek amacıyla oluşturulan kurallara sürücüler gibi yaya ve yolcuların da uyması gerekiyor. Belirlenen kurallara uymayanlara da çeşitli cezalar veriliyor. Trafikte sürücülerin en sık yaptığı hatalardan biri de emniyet şeridini kullanmaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda emniyet şeridini kullanan sürülere para cezası veriliyor.

ekran-goruntusu-2023-09-08-192831.png

YETKİSİ DIŞINDA EMNİYET ŞERİDİNİ İHLAL EDENLERE PARA CEZASI

Trafik akışının en büyük sorunları arasında emniyet şeridinin ihlali yer alıyor. Trafiğin en kalabalık olduğu yerlerde sürücüler sıklıkla emniyet şeridini kullanıyor. Trafikten kaçış şekli olarak sürücülerin tercih ettiği emniyet şeridi aslında büyük bir sorun teşkil ediyor. Yetkisi dışında emniyet şeridi kullananlara ise para cezası veriliyor. Yolların en sağ kısmında bulunan güvenlik şeridi olarak da bilinen kesintisi olmaya, düz çizgiden oluşan emniyet şeridi aslında trafik akışına dahil edilmiyor.

ekran-goruntusu-2023-09-08-192804.png

Belirli durumlar dışında araçların emniyet şeridini kullanmaları yasakken yetki dışında emniyet şeridini kullanan araç sürücülerine de para cezası veriliyor. Normal şartlar altında emniyet şeridi araçların kullanımına kapalıdır ve amacı kaza, araç arızalanması gibi durumlarda sürücülerin araçlarını emniyet şeridine çekip, trafiğin aksamasını önlemesi olarak karşımıza çıkıyor. Emniyet şeridini kullanabilecek diğer araçlar ise trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar olarak açıklanırken bu araçlar da ambulans, organ nakil araçları, itfaiye, kolluk kuvvetleri, arama kurtarma araçları gibi yalnızca acil durumlarda kullanılan araçlardır.

ekran-goruntusu-2023-08-06-101155.png

Emniyet şeridi ihlali sonucu geçiş üstünlüğü olan araçların da geçişinin engellendiği düşünülerek kurala uymayan sürücüler cezalandırılıyor. Söz konusu cezaya da güvenlik şeridi cezası adı veriliyor.

EMNİYET ŞERİDİNİ İHLAL EDENLERE 4064 TL CEZA KESİLECEK

Geçiş üstünlüğü bulunmayan ve arızalanmamış araçların emniyet şeridini kullanması durumunda sürücülere para cezası veriliyor. Geçtiğimiz yıl bin 823 lira olarak ödenen emniyet şeridi ihlali cezasına da 2023 yılında zam geldi. Yeni yılda yeniden değerleme oranına göre belirlenen emniyet şeridi ihlali cezası 4 bin 64 lira oldu.

ekran-goruntusu-2023-08-06-164442.png

Söz cezayı alan sürücüler ise 15 gün içerisinde ödeme yaparsa yüzde 25 oranında indirim almaya hak kazanıyor. E-Devlet kapısı üzerinden 'Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama' seçeneğini üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesi üzerinden 'Borç Sorgulama ve Ödeme' seçeneği ile 'Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme' bağlantısını kullanarak ödemeler yapılabiliyor. 4 bin 64 lira tutarındaki emniyet şeridini ihlal etme cezası 15 gün içinde ödenirse de yüzde 25 oranında indirim uygulanıyor ve ödenecek ücret 3 bin 48 liraya düşüyor.

Emlak365.com