2024-2026 Orta Vadeli Programı: Tamamlayıcı emeklilik sistemi iş değişikliğinde ne sağlayacak?

2024-2026 dönemini kapsayan üç yıllık Orta Vadeli Program açıklandı ve ekonomiye ilişkin hedef ve politikalar belirtildi. Bu programın bir parçası olarak, Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemi olacak.
2024-2026 Orta Vadeli Programı: Tamamlayıcı emeklilik sistemi iş değişikliğinde ne sağlayacak?

TES’in yasal düzenlemesi ise 2024’ün dördüncü çeyreğinde çıkarılması planlanıyor. Bu yeni sistem, emeklilik sürecini destekleyerek çalışanlara ek gelir sağlamayı amaçlamaktadır.

TAMAMLAYACI EMEKLİLİK SİSTEMİ İLE...

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde çalışanların, işverenleri tarafından otomatik katılım sistemiyle BES’e dahil edilmesi uygulaması 2017 yılında başlamıştı. Bu sistemde, çalışanların maaşlarından yüzde 3 oranında kesinti yapılarak BES hesaplarına aktarılmaktadır. Çalışanlar istedikleri takdirde sistemde kalmaya devam ederken, istemeyenler ise sistemden ayrılabilmektedir.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi emeklilik döneminde gelir kaybını telafi etmeyi ve çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı amaçlayan bir sistem olarak tasarlanmıştır. TES, çalışanlar, işverenler ve devlet tarafından desteklenen bir ikinci basamak emeklilik sistemi olup, çalışanların bireysel hesaplarına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında değerlendirileceği ve fon seçiminin çalışanlar tarafından yapılacağı bir yapıya sahiptir.

İŞ DEĞİŞİKLİĞİ NE OLACAK?

Çalışanlar, iş değişikliği durumunda bireysel emeklilik fonlarıyla ilgili bazı düzenlemelerle karşılaşacak. İşten çıkarılan veya istifa eden bir çalışanın, son çalıştığı firmadaki birikim tutarı korunacak. Ancak bu tutarın bir kısmı bireysel fon hesabında, diğer kısmı ise TES sigorta hesabında blokeli olarak bekletilecek.

Eğer çalışma süresi bir yıldan fazlaysa ve iş veya hizmet akdi ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle feshedilmişse, işveren katkı payı ve devlet katkısının % 50’si bireysel fon hesabında korunacak, diğer % 50’si ise TES sigorta hesabına aktarılacak. Bu tutar, hukuki süreç kesinleşene kadar blokeli olarak tutulacak.

Bir yıldan daha kısa sürede işten çıkarılan veya istifa eden bir çalışanın ise işveren katkı payı ve devlet katkısı TES sigorta hesabına aktarılacak. Bu tutar da hukuki süreç kesinleşinceye kadar blokeli olarak tutulacak.