Alman İlaç Devi Bayer'e Tazminat Şoku! Türkiye'de De Satılan İlaç İçin 10,9 Milyar Dolar Tazminat Ödeyecekler!

Alman ilaç devi Bayer, Türkiye'de de satışı yapılan bir tarım ilacı için 10,9 milyar dolar tazminat ödeyecek.
Alman İlaç Devi Bayer'e Tazminat Şoku! Türkiye'de De Satılan İlaç İçin 10,9 Milyar Dolar Tazminat Ödeyecekler!

Alman ilaç devi Bayer, Türkiye'de de satışı yapılan bir tarım ilacı için 10,9 milyar dolar tazminat ödeyecek. ABD'de açılan 125 bin dava için anlaşma yoluna giden Bayer, bu davaların dörtte üçünün geri çekileceğini açıkladı.

Almanya'nın ilaç devi şirketlerinden Bayer'in başı ürettikleri bir ilaç nedeniyle oldukça büyük belaya girdi. Yabani otlara karşı kullanılan tarım ilacında bulunan glifosat etken maddesinin kansere neden olduğu ortaya çıkınca ABD'de Bayer aleyhine 125 bin tazminat davası açıldı.



10,9 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT



Bayer hakkında açılan davalar ile alakalı olarak çok büyük bir tutarı ödemek zorunda kaldı. Mahkemeden tazminat kararı çıkmasını beklemeyen dev şirket yaklaşık 100 bin dava ile alakalı olarak taraflarla görüşüp anlaşma yoluna gitti. Bayer bu anlaşmaların karşılığında 10,9 milyar dolar ödeme yapacak. Bu ödemelerin ardından ilgili davalar geri çekilecek.



İLAÇ TÜRKİYE'DE DE SATILIYOR



Bayer'in dava edilen ilacının ne olduğu ise büyük bir merak konusuydu. Bu ilacın ismi de belli oldu. Buna göre Roundup isimli yabani otla mücadelede kullanılan ilaç kansere neden olduğu resmen açıklandı. Bu ilaç ile alakalı olarak ortaya atılan iddia ise Türkiye'de de satılıyor olması oldu.



OLAYIN GEÇMİŞİ



Bayer'in başına bela olan bu ilaç ile alakalı olarak olayın geçmişi ise Alman meydasında yer aldı. Buna göre dev şirket 2018 yılında ABD'li tarım şirketi Monsanto'yu satın aldı. Monsanto'nun geliştirdiği bir ilaç olan Roundup nedeniyle kanser olduklarını iddia eden ABD'liler tazminat davası açarak Bayer'den milyarlarca dolar tazminat almışlardı. Bu gelişme üzerine Bayer aleyhine açılan davaların sayısı 2020'de 125 bine kadar çıktı.



Emlak365.com