Birleşmiş Milletler'den Ayasofya Kararı! Türkiye'yi Hangi Konularda Uyarıp, Ne Yapılmasını İstediler?

Birleşmiş Milletler'den geçtiğimiz günlerce camiye çevrilen Ayasofya ile alakalı olarak yeni bir karar çıktı.
Birleşmiş Milletler'den Ayasofya Kararı! Türkiye'yi Hangi Konularda Uyarıp, Ne Yapılmasını İstediler?

Birleşmiş Milletler'den geçtiğimiz günlerce camiye çevrilen Ayasofya ile alakalı olarak yeni bir karar çıktı. Birleşmiş Milletler uzmanları Ayasofya'nın kültürel bir alışveriş mekanı olarak kalmasının sağlanması gerektiğini ifade ettiler.

Birleşmiş Milletlerin cenevre'de bulunan merkezinde yetkililer tarafından bir süre önce camiye dönüştürülen Ayasofya ile alakalı olarak bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Ayasofya'nın bir kültürel alışveriş mekanı olarak kalmasının sağlanmasına yönelik adımların atılması gerektiği belirtildi.



AYASOFYA UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI'NDAN ÇIKARILACAK MI



Ayasofya'nın siyasi olarak araçsallaştırılabileceğinin vurgulandığı açıklamada Türkiye'de çeşitli dini ve kültürel grupların Ayasoyfa tartışmaları ile çeşitli kamplara ayrılabilecekleri belirtildi. Ayasofya'daki statü değişimi nedeniyle UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinden bu yapıyı çıkartabileceği deifade edili. Ayasofya 1985 yılından beri UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış ve bu kapsamda Ayasofya için Türkiye'de maddi teşviklerde bulunulmuştu.



TÜRKİYE'YE AYASOFYA TALEBİ



Birleşmiş Milletler yetkilileri Ayasofya konusunda Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade ederlerken bu yapının küresel önem ve anlama sahip olduğunu ve Türkiye'nin en çok ziyaret edilen turistik mekanı kimliğine de sahip bulunduğunu belirttiler.



Birleşmiş Milletler uzmanlarının bir uyarısı da camiye dönüştürülen Ayasofya'nın islamofobiye yol açmasından duydukları endişe oldu.



Emlak365.com