Bu hafta sonu gerçekleşecek: Tam 430 yıl aradan sonra gökyüzünde olacak! Kaçırmayın

Gökyüzü meraklıları için 430 yıl aradan sonra gerçekleşecek bir gökyüzü olayının haberi geldi. Bilim insanları, bu hafta sonuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar…
Bu hafta sonu gerçekleşecek: Tam 430 yıl aradan sonra gökyüzünde olacak! Kaçırmayın

Bilim dünyasının son zamanlarda çalışmalarını odakladığı gökyüzünde hareketlilik sürüyor. Daha önce güneş tutulmasının izlendiği Türkiye’de bu kez başka bir gökyüzü hareketi izlenecek. Gökbilimcileri heyecanlandıran bu hareket, tam 430 yıl sonra meydana geleceği için oldukça önemli. Konuya ilişkin açıklama yapan Sanal Teleskop Projesi’nin kurucusu İtalyan gökbilimci Gianluca Masi, Japon amatör gökbilimci Hideo Nishimura ve NASA’nın Dünya’ya Yakın Gökcisimleri Araştırma Merkezi (CNEOS) yöneticisi Paul Chodas, fırsatı duyurdu.

Dünyadan gözlemlenebilecek olan bir hareketi takip etmeye başlamış olan Gianluca Masi, Hideo Nishimura ve Paul Chodas’tan gelen açıklamayla bu hafta sonunun gökbilimciler için çok önemli olduğu ortaya çıktı. Olaya ilişkin değerlendirmelerden biri de Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz’dan geldi. İşte ayrıntılar…

KUYRUKLU YILDIZ, 430 YIL SONRA GERİ DÖNÜYOR

dunyaya-cok-yakin-gececek-en-son-430-sene-once-gorulmustu-alisilmadik-bir-durum-p6puohbv-1024x576.jpg

Tam 430 yıl aradan sonra yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki kuyruklu yıldızın dünyanın yakınından geçeceği ortaya çıktı. İtalyan gökbilimci Gianluca Masi konuyla ilgili olarak ‘son mümkün’ şans değerlendirmesinde bulundu. Kuyruklu yıldızın, kuyruklu yıldızın eylül sonu gibi Güney Yarımküre’den karanlıkta görülebileceğini söyleyen Masi, bu yıldızı Kuzey Yarımküre’dekilerin ‘son kez’ görüyor olabileceğine dikkat çekti. Bir açıklama da Hideo Nashimura’dan geldi. Ağustos ayında keşfettiği ‘Nishimura’ adını verdiği yeşil kuyruklu yıldızı takip ettiğini söyleyen uzman isim, bu anın dünya açısından çok kıymetli oluğunu bilirdi.

BU TÜR GÖK OLAYLARI NADİR ELE GEÇİYOR

Konuya ilişkin bir başka değerlendirmede bulunan Paul Chodas, söz konusu kuyruklu yıldızın görülebilmesi için çıplak gözün yeterli olmayacağının altını çizdi. Aynı zamanda iyi bir dürbünün şart olduğunu ifade eden Chobas, ufukta görünmesinin çok olası olduğunu, bu nedenle de nereye bakmayı bilmek gerektiğini de söyledi. Doç. Dr. Mesut Yılmaz ise, bu tür gök olaylarının nadir ele geçen fırsatlar olduğuna, “Böyle bir kuyruklu yıldız gözlemi ancak 5-10 yılda bir insanın karşısına çıkabiliyor” ifadeleri ile dikkat çekti.