Emeklilik sisteminde köklü değişiklik! Yeni sistemde emeklilik yaşı 60 oldu, tarih ve şartlar belirlendi…

Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası (TES) sistemi, 2024 yılında yürürlüğe girecek. Yeni sistemle birlikte ikinci basamak emeklilik sistemi oluşturulacak. Yasal düzenlemenin 2024’ün ilk çeyreğinde çıkarılması bekleniyor. İşte detaylar…
Emeklilik sisteminde köklü değişiklik! Yeni sistemde emeklilik yaşı 60 oldu, tarih ve şartlar belirlendi…

2017 yılında başlayan ve halihazırda var olan Otomatik Katılım Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) çalışanların, işverenleri tarafından BES’e dahil edilmesine olanak sağlıyordu. Sistemde, çalışanların maaşında uygulanan %3 oranındaki kesinti BES’e aktarılıyor ve çalışanlar isteğe bağlı olarak sistemde kalıp tasarruf sağlayabiliyor veya sistemden çıkabiliyordu. Sözcü’nün haberine göre Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası (TES) ise ikinci basamak olacak ve emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek.

TES, çalışma döneminde bulunan yaşam standartlarının emeklilik döneminde de korunmasını hedefliyor. Ek emeklilik geliri ile sağlanması planlanan bu hedefte, hanehalkı tasarruflarının da artırılması amaçlanıyor. Buna göre TES; devlet, işveren ve çalışan tarafından çalışanın bireysel hesabına yapılacak olan nakdi katkıların, yatırım fonlarına yönlendirilmesini ve bu fonların çalışan tarafından seçilmesini sağlayan bir ikinci basamak emeklilik sistemi olacak. İşte detaylar…

TES SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

64bb5f7cc062e3e0ebe4b006.jpg

Gündeme gelen bilgilere göre 2024’ün ilk çeyreğinde yürürlüğe konulacak olan düzenleme ile daha önce sistem çalışmalarına göre kapsam dahilindeki tüm çalışanlar karma TES sistemine dahil edilecek ancak isteyen kişiler TES’e geçiş yapabilecek.

Yeni düzenleme ile çalışan haklı fesih dışında işten çıkarılır veya istifa ederse, çalışanın bireysel fon hesabında çalıştığı son işyerinden döneme ait biriken tutarı da aynen korunacak.

TES sisteminin ilk aşaması karma TES’te %5,33’lük kıdem hakkı ve %3 işveren katkısı alınacak ve bununla birlikte isteğe bağlı olarak TES’te %4 işveren katkısının yanında asgari prime esas kazanç üzerinden %1 devlet katkısı da sağlanacak. Ayrıca çalışanın talep etmesi halinde çalışan katkı payı, esas aylık kazancın %6’sına kadar artırılabilecek.

EMEKLİLİKTE 60 YAŞ DETAYI

Çalışanlar yeni düzenleme sonrası fon seçimini kendisi yapabilecek ve SGK kapsamında birinci sütun emeklilik sistemi ile 2 basamaklı sistem oluşturulacak. Çalışanın emeklilik yaşı geldiği zaman kişi SGK’dan emekli olacak ve 60 yaşına geldiğinde TES dahilinde ikinci emekli aylığını da alabilecek. Kişinin iki emekli aylığında da herhangi bir oransal azalma veya kesinti olmayacak. Yani 10 yıllık çalışana da 35 yıllık çalışana da 60 yaşına geldiğinde bireysel fon hesabındaki birikim kapsamında ödeme yapılacak.