Emeklilik sistemine alternatif seçenek: Yaş düşüyor, çift maaş geliyor!

Bir süredir gündemde yer alan ikinci emeklilik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’a (OVP) girdi. İkinci basamak emeklilikte çalışanlar çift maaş alacak ve emeklilikte yaş düşecek. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar…
Emeklilik sistemine alternatif seçenek: Yaş düşüyor, çift maaş geliyor!

Türkiye’de emeklilik sistemine yeni bir düzenleme geliyor. Söz konusu düzenleme ile birlikte emeklilik döneminde kamudan sağlanan gelir dışında bir maaş daha elde etme şansı olacak. Sistemde ikinci basamak emeklilik olarak yer alan düzenleme, tamamlayıcı emeklilik olarak uygulanacak. Söz konusu düzenlemede sisteme işverenin de katkısının olacağı tahmin ediliyor.

Bir süredir gündemde yer alan ikinci emeklilik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) da yer aldı. Tamamlayıcı emeklilik olarak uygulanacak olan sistem, bir süredir uygulanan Otomatik Katılımlı BES ile devreye alınan ikinci emeklilik sistemiyle bir adım öteye taşınarak geliştirilecek. Yeni düzenlemede ikinci basamak emeklilik ile çalışanlar çift maaş alabilecek, kıdem tazminatı kademeli olacak ve ikinci emeklilik sisteminde emeklilik yaşı da düşecek. İşte detaylar…

BAKAN ŞİMŞEK’İN AÇIKLAMALARI

ic-foto-35.jpg

Yeni emeklilik sistemine ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç, sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak” dedi. Sistem, çalışanların emekli oldukları zaman yaşam standartlarının ve gelirlerinin düşmemesini amaçlıyor. Ayrıca sistemin, 2024’ün ilk çeyreğinde yapılacak düzenleme ile yasal olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Öngörülen sistemde çalışanlar 10 yıl prim ödüyor ve 55 yaşında emeklilik hakkı elde edebiliyor. 10 yıl ve 55 yaş ile hak sahipleri isteğe bağlı olarak toplu para veya ömür boyu emekli maaşı seçebiliyor. Ayrıca sistemde, çalışanlardan kesilen primlere işverenler de prim ekliyor ve böylece birikim de artıyor. Sistemin zorunlu olacak olması hem işvereni hem de çalışanı bağlayacak.

SGK’DAN ÇIKMAYA GEREK YOK

Tamamlayıcı emeklilik sistemine geçen çalışanların SGK primlerinde kesinti olmayacak. Bu sayede SGK emeklilik hakkı devam edecek ve buna ek olarak yeni sistemle ikinci bir emeklilik hakkı sağlanacak. İşverenler de yine şu an olduğu gibi SGK’ye prim ödeyecek ve çalışanın hesabına tamamlayıcı emeklilik primi ve tazminat ödemesi olarak da para aktarılacak.