Emlak satışlarında bir devrin sonu: Artık yetki belgesi olmadan ilan verilemeyecek!

Taşınmaz ilanı düzenlemesi ile birlikte artık kaçak emlakçılık tarih oluyor. Artık ilan girmek isteyen emlakçıların yetki belgesi alması gerekecek ve sözleşme olmadan, ilanlar yayınlanamayacak. İşte detaylar…
Emlak satışlarında bir devrin sonu: Artık yetki belgesi olmadan ilan verilemeyecek!

Resmi Gazete’de taşınmaz ilanı düzenlemesi yayımlandı. Kaçak emlakçılığın önüne geçmesi beklenen düzenleme sonrası emlakçılık yetki belgesi almayanlar, taşınmaz alım satımı için artık portallarda ilan veremeyecek. Uzmanlar, söz konusu yeni düzenlemenin vatandaşı olduğu gibi emlakçıları da koruduğunu ifade ediyor. Uzmanlar ayrıca portallarda yer alacak olası şüpheli ilanlar için de CİMER’e başvuru yapılması konusunda çağrıda bulunuyor.

Taşınmaz ilanı düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, artık bu düzenleme ile sorumlu olan emlak danışmanının yetki belgesi olmadan gayrimenkul ilanı vermesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Son dönemlerde artan sahte ve asılsız taşınmaz ilanlarının önüne geçmek için bu düzenleme adımının uygulandığını ve bu kişilere yaptırım ve ceza uygulanacağını dile getiren Güleroğlu, “Yasada sahte ilanların verilmesini önleyici maddeler var” dedi. İşte detaylar…

“SAHTE İLAN VERİLMESİNİ ÖNLEYEN MADDELER VAR”

640xauto-001.jpg

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, düzenlemeye ilişkin açıklamasında, “Bir süredir bazı kişiler ‘500 bin ya da 800 bin liraya satılık ev var’ diyerek uygun fiyatlı ev ilanı ile önce insanları çekip, sonra başka evlere yönlendirme yapıyordu. Sahte ilan kullanılıyordu. Yasada sahte ilanların verilmesini önleyici maddeler var” dedi.

Güleroğlu ifadelerinde öte yandan, “Ayrıca artık emlakçı bir ilan girmek istiyorsa, yetki belgesi alması gerekiyor. Dairenizi satmak istiyorsanız ve emlak danışmanı ile çalışacaksanız; bir sözleşme devreye giriyor. Aslında bu sözleşmeler hep vardı ancak düzenleme ile zorunlu hale getirildi” dedi.

“ŞÜPHELİ İLANI CİMER’E ŞİKAYET EDEBİLİRLER”

Güleroğlu yaptığı açıklamada, artık sözleşme olmadan söz konusu taşınmaz ilanlarının portallarda olmayacağını ve bu duruma aksi davranan ve yanıltıcı ilan verenler hakkında 10 bin ile 100 bin lira arasında para cezası verileceğini ifade etti. Güleroğlu ayrıca kötü niyetli emlak danışmanlarının vatandaşları zarara uğratmasının da önüne geçileceğini söyledi ve vatandaşlara, “Herhangi bir sıkıntı gördüklerinde CİMER’e, emlakçılar odasına ya da ticaret il müdürlüklerine şikayet ederek kişilerin ceza almasını sağlayabilirler” çağrısında bulundu.