Hayvanlarımızı şap hastalığından nasıl koruruz? Sonbahar aşılama kampanyasıyla ilgili detaylar 1 Eylül'de başlıyor!

Hayvan hastalık ve zararları ile mücadele projesi içerisinde yer alan sonbahar şap aşılama kampanyasının 1 Eylül'de başlaması planlanıyor. Yalova tarım ve orman il müdürlüğü şap aşılama kampanyası ile ilgili bir duyuru yayınladı.
Hayvanlarımızı şap hastalığından nasıl koruruz? Sonbahar aşılama kampanyasıyla ilgili detaylar 1 Eylül'de başlıyor!

Şap hastalığı dönem dönem ülkemizde görülmesi ile gündeme gelmeye devam ediyor. Şap, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalık olarak kısaca söylenebilir. Hastalık, evcil veya yabani tüm hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölümle sonuçlanabilen viral bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor.

ŞAP HASTALIĞI NELERE NEDEN OLUYOR?

Genel olarak et, süt ve işgücü kaybına daha neden oluyor. Hastalıklar karşılaşıldığı durumlarda özellikle ağır ekonomik sonuçların yaşanmasını sağlayabiliyor. Özellikle zayıf ve yavru hayvanların hastalığa karşı direnç gösterememesinden kaynaklı sonucu ölüm ile karşılaşılabiliyor. Koyun ve keçilerde hastalık daha hafif seyirli geçiyorken, koyunlarda topallık süreklilik gösteriyor.

Hayvan yetiştiricileri, hayvanlarını şap hastalığından uzak tutmak için neler yapabileceklerini de beraberinde merak ediyor. Peki, şap hastalığından korunmak için neler yapılmalı? Hastalıktan korunmanın yolu ise hayvanların 6'şar ay arayla aşılanmasından geçiyor.

Sonbahar ve ilkbahar mevsimleri olmak üzere şap aşısının yılda 2 kez olmak üzere yapılması gerekiyor. Hayvan yetiştiricilerine ise büyükbaş hayvanların il dışına sevkleri ve hayvancılık desteklemeleri konusunda şap aşısının yapılması ise ayrıca zorunlu tutuluyor.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ DİKKAT ETMELİ

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, şap hastalığına ilişkin yapmış olduğu açıklamada şunlara değindi: "Kampanya süresince il genelinde bulunan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin tamamına ulaşılmaya çalışılacak. Görevli personellerin aşılama için ulaşamadığı ya da herhangi bir nedenle aşılanamayan büyükbaş hayvanı olan yetiştiricilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları için il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor."

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yapmış olduğu açıklamada hayvan yetiştiricilerin kampanya döneminde ayrıntılı bilgi almaları için de il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.