İstanbul için kritik zemin sıvılaşması uyarısı! 19 bölge tehlike altında

Uzmanlar tarafından İstanbul için yapılan son uyarıya göre 19 farklı bölgede zemin sıvılaşması tehlikesinin bulunduğu ifade edildi.
İstanbul için kritik zemin sıvılaşması uyarısı! 19 bölge tehlike altında

Özellikle de 6 Şubat depreminin ardından riskin daha da fazla arttığı ifade edilen Marmara bölgesi için yeni bir uyarı daha geldi. Uzmanlar tarafından İstanbul için sürekli olarak deprem riskinin bulunduğu konusunda açıklamalar gelirken bir diğer yandan da bugün zemin sıvılaşması riskinin bulunduğu öğrenildi. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kandilli Rasathanesi'nden İTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz önemli verileri paylaştı.

19 BÖLGEDE ZEMİN SIVILAŞMASI BEKLENMEKTEDİR!

İstanbul için depremde sıvılaşma riski olan bölgeleri yayımlayan Tüysüz, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

"İBB Mikrobölgeleme raporuna göre İstanbul'da olabilecek bir depremde sıvılaşma riski olan alanlar:

Göksu Deresi, Küçüksu Deresi, Bekar Dere ve İstavroz Deresi alüvyonları.

Seyitahmet Deresi ve Kurbağalı Dere alüvyonları, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Esenyurt Deresi, ve Tugay Deresi alüvyonları.

Pendik Deresi, Kaynarca Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresi alüvyonları.

Sancaktepe ilçesi merkezi, Sultanbeyli ilçesi merkezi, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğu kısmı), Pendik ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzey kısmı)"

screenshot-99-001.png

Bu sayede yayımladığı raporda sıvılaşma gibi olumsuz durumlara karşılık önlemlerin bir an önce alınması gerektiği konusunun da bir kez daha altı çizilmiş oldu.

ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?

Tanım olarak zemin sıvılaşması yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların geçici olarak mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranması durumu olarak tanımlanabilmektedir. Sıvılaşmasının deprem sırasında meydana gelmesi durumunda yapılan temeli destekleme özelliği kaybolmaktadır. Bu durum da binaların kaymasına, devrilmesine ya da yan yatmasına neden olabilmektedir. Beklenen büyük İstanbul depremine karşılık vatandaşların can sağlığını koruyabilmek amacı ile gerekli olan tedbirlerin alınması gerekmektedir. Uzman Tüysüz tarafından da özellikle 19 bölgenin bu nedenle altı çizilmiştir.