Mahkemeden Şok Karar! Sokağa Çıkma Yasağı, Maske Takmama Ve Sosyal Mesafe Kurallarına Uymama Cezaları İptal Mi Ediliyor?

Türkiye'de koronavirüs sürecinde polisler tarafından vatandaşlara kesilen sokağa çıkma yasağı cezası, maskesiz sokağa çıkma yasağı cezası, sosyal mesafe kuralına uymama cezası gibi cezaların geçersiz olup olmayacağına dair çok önemli bir gelişme yaşandı.
Mahkemeden Şok Karar! Sokağa Çıkma Yasağı, Maske Takmama Ve Sosyal Mesafe Kurallarına Uymama Cezaları İptal Mi Ediliyor?

Türkiye'de koronavirüs sürecinde polisler tarafından vatandaşlara kesilen sokağa çıkma yasağı cezası, maskesiz sokağa çıkma yasağı cezası, sosyal mesafe kuralına uymama cezası gibi cezaların geçersiz olup olmayacağına dair çok önemli bir gelişme yaşandı. Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği polisler tarafından kesilen bu cezaların geçersiz olduğuna hükmetti. Peki milyonlarca vatandaşa verilen bu para cezaları iptal edilecek mi?

Türkiye'de koronavirüs sürecinde alınan tedbirlere uymayan vatandaşlara kesilen cezalar yeniden gündeme geldi. Polisler tarafından vatandaşlara yazılan çok sayıda ceza için Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği çok önemli bir kararın altına imza attı. Mahkemenin kararına göre polis tarafından verilen maske takmama, sokağa çıkma yasağı kararına uymama, sosyal mesafe kurallarına uymama gibi cezalar geçersiz sayıldı.



POLİS CEZA YAZAMAZ KARARI



Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin ilgili kararında, “Vatandaşlara uygulanacak olan idari yaptırımlarla ilgili olarak karar verici mercii mülki amirdir. Polis vatandaşlara ceza yazamaz. Polisin görevi yapılan ihlal ile alakalı olarak tutanak tutarak mülki amire iletmektir.” ifadelerine yer verildi.



MAHKEME CEZAYI İPTAL ETTİ



Adana'da kendisine polis tarafından maskesiz sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 900 TL ceza yazılan vatandaş mahkemenin yolunu tuttu. Mahkeme vatandaşın ilgili şikayetini görüşerek karara bağladı ve cezayı da polisin yetkisiz olduğu gerekçesiyle iptal etti.



Mahkemeden Şok Karar! Sokağa Çıkma Yasağı, Maske Takmama Ve Sosyal Mesafe Kurallarına Uymama Cezaları İptal Mi Ediliyor?



VATANDAŞ PARASINI FAİZİYLE GERİ İSTEYEBİLECEK



Mahkemenin verdiği bu karar neticesinde Türkiye'de polis tarafından yazılan ve 1 milyar TL'yi geçen pandemi cezalarının iptal edilip edilmeyecekleri merak konusu oldu. Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin iptal kararı emsal kabul edilirse Türkiye'de polis tarafından son 3 aydır yazılan tüm cezalar iptal edilecek. Ayrıca cezasını ödemiş olan vatandaşlar da başvurmaları halinde ödedikleri parayı yasal faiziyle geri isteyebilecekler.



SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEYECEK



Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği ceza iptali kararının İçişleri Bakanlığı tarafından temyiz edilmesi bekleniyor. Böylece ceza konusunda son sözü Yargıtay verecek. Yargıtay iptal kararını desteklerse milyonlarca vatandaş cezalardan kurtulmuş olacak.



Emlak365.com