Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Gelişme! Kurban Bayramı Tatili 10 Güne Mi Çıkarılıyor?

Kurban Bayramı tatili ile alakalı olarak çalışanların merak ettiği tatil süresi belli olurken bu sürenin uzatılma imkanı heyecan yarattı.
Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Gelişme! Kurban Bayramı Tatili 10 Güne Mi Çıkarılıyor?

Kurban Bayramı tatili ile alakalı olarak çalışanların merak ettiği tatil süresi belli olurken bu sürenin uzatılma imkanı heyecan yarattı. İş Kanunu'na göre işverenler isterlerse Kurban Bayramı tatilini kanunen uzatabilirler. Kurban Bayramı tatili uzatılacak mı?

Kurban Bayramı için resmi tatil süreleri açıklandı. Buna göre 30 Temmuz 2020 Perşembe günü öğleden sonra başlayacak olan tatil 4 Ağustos'ta sona erecek. Milyonlarca çalışan 4 Ağustos'ta işbaşı yapacaklar. Peki Kurban Bayramı tatili uzatılabilir mi? İş kanununda bu şekilde bir hüküm var mı? Kurban Bayramı tatili 10 gün olacak mı?



KURBAN BAYRAMI TATİLİ 10 GÜN OLACAK MI?



Türkiye'de milyonlarca çalışan 4 günlük Kurban Bayramı tatiline hazırlanırken İş Kanunu'na göre bu tatilin 10 güne çıkartılma ihtimali bu çalışanlarda büyük bir umut oluşturdu. İşverenler istedikleri takdirde Kurban Bayramı tatilini uzatma hakkına sahipler. Üstelik bu bayram tatilini uzatma işlemini gerçekleştiren işverenler çalışma süresinden de bir feragatta bulunmaları gerekmiyor.



İş Kanunu'na göre işverenler Kurban Bayramı tatilinin sonu olan 4 Ağustos Çarşmba, 5 Ağustos Perşembe ve 6 Ağustos Cuma gününü tatil ilan edebilirler. Bu şekilde Kurban Bayramı tatili 10 güne yükselebilir. İşverenler bu tatili uygulamaları durumunda ise 3 günlük kayıp çalışma dönemini bayram tatilinin ardından telafi çalışmasıyla giderebilir.



İŞVERENLER TATİLİ UZATABİLİR



Kurban Bayramı'nda çalışanlarına 3 gün ekstradan izin veren işverenle bayram sonrasında iki aylık süre içerisinde telafi çalışması yaptırma hakkı bulunuyor. 3 günlük çalışma için 24 saat telafi çalışması için bazı kurallar da bulunuyor.



TELAFİ ÇALIŞMASI İLE İŞVERENLER KAYIPLARINI GİDEREBİLİRLER



İşverenler telafi çalışmasını ilgili izinin ardından iki aylık bir süreç içerisinde yaptırmaları gerekiyor. 2 ayı aşan sürecin ardından telafi çalışması yaptırma hakkını kaybediyorlar. Ayrıca bu telafi çalışması hafta sonu izinlerinde yapılamıyor. Her gün ekstra belirli bir saat çalışma yaptırılabiliyor. Günlük 8 saat olan çalışma süresi telafi çalışmayla 10 saate çıkartılabiliyor.



Öte yandan telafi çalışması yapılan iş yerlerinde çalışanların bu ekstra çalışmalar için ücret talep etme hakları bulunmuyor. Bu çalışmalar normal çalışma süresi içerisinde kalbul ediliyor.



Kurban Bayramı tatilini 10 güne çıkarmak isteyen işverenlerin bu yönde karar vermesi çalışanlarını büyük sevince boğacak.



Emlak365.com