Salgın Sonrası Bu Yıl Hac Yapılacak Mı? Suudi Arabistan Yeni Formüller Üzerinde Çalışıyor

Salgının tüm ülkeleri etkisi altına almasının ardından riskin yüksek olduğu Suudi Arabistan haccı bu yıl iptal etmeyi düşünüyor.
Salgın Sonrası Bu Yıl Hac Yapılacak Mı? Suudi Arabistan Yeni Formüller Üzerinde Çalışıyor

Salgının tüm ülkeleri etkisi altına almasının ardından riskin yüksek olduğu Suudi Arabistan haccı bu yıl iptal etmeyi düşünüyor. Arabistan farklı senaryoları da görüşülürken son karar bir hafta içerisinde verilecek.

1932 yılında ilk kez kurulan Suudi Arabistan Krallığı tarafından bu yıl hac görevlerinin yerine getirilip getirilemeyeceği konusunda görüşmeler devam ediyor. Yıllardır süreci kontrol eden Arabistan bu yıl salgın nedeniyle alınan önlemleri artırdı ve bölgeyi ibadete kapattığını açıklamıştı. Bunun ardından hac sezonu gelirken pek çok Müslüman bu yıl hac vazifelerini yerine getirip getiremeyeceklerini düşünüyorlar. Bunun için Suudi Arabistan’ın her yıl sadece hac döneminde elde etmiş olduğu gelir 12 milyar lira olarak açıklandı.



Ülke genelinde koronavirüse yakalanan kişi yasının 100 binden fazla olduğu belirlendi. Bunun ardından kontrol altına almak için çalışmalar devam ederken aynı zamanda iptal etmenin dışında farklı senaryolar üzerinde de çalışmaların devam ettiği ifade edildi.



Ya İptal Edilecek Ya da Limit Belirlenecek



Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamanın ardından nihai kararın bir hafta içerisinde verileceği açıklandı. Bunun için iptal etmenin yanı sıra belirli bir senaryo dahilinde belirli sayıda kişinin de alınabileceği ifade edildi. Bu durumda kaç kişinin alınabileceği ve kontenjanın nasıl belirleneceği ise bilinmiyor.



Tüm seçeneklerin göz önünde bulundurulmasının ardından alınan kararın hacı adaylarının sağlığını düşünerek almak olduğu belirlendi. Özellikle Arabistan’da Mayıs ayında tedbirlerin gevşetilmesinin ardından salgının ilerlediği ve vaka sayılarında ciddi bir yükselişin meydana geldiği ifade edilmişti. Bazı ülkeler ise vatandaşlarını bu yıl hac için göndermeyeceğini açıkladı. Bu ülkelerden birisi de Endonezya oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu süreçte Arabistan’dan gelecek yanıta göre hareket edecek.



emlak365.com