SGK Müstehaklık Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

E-devlet Üzerinden SGK Müstehaklık Sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlüklerinde SGK Müstehaklık Sorgulama, SGK Müstehaklık Sorgulama ve Başvuru, Müstehaklıktan Yararlanabilecek Kişiler hakkında merak edilen soruların tüm yanıtları haberimizde...
SGK Müstehaklık Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

E-devlet Üzerinden SGK Müstehaklık Sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlüklerinde SGK Müstehaklık Sorgulama, SGK Müstehaklık Sorgulama ve Başvuru, Müstehaklıktan Yararlanabilecek Kişiler hakkında merak edilen soruların tüm yanıtları haberimizde...

SGK müstehaklık sorgulama e-devlet üzerinden internetten yapılabilir. Ayrıca vatandaş kendi tercihine bağlı olarak, SGK müstehaklık hakkı sorgulama için SGK müdürlüklerine de gidilebilir. Bu yazıda SGK Müstehaklık sorgulama konusunda bilgiler verilmektedir.



E-devlet Üzerinden SGK Müstehaklık Sorgulama



SGK Müstehaklık sorgulama için E-devlet sitesi kullanılabilir. Bu amaçla izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:



• Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresi üzerinde E-devlet sitesine giriş yapılır.

• Daha sonra ekranda açılan sayfada kimlik doğrulaması yapılması istenir. Kimlik doğrulaması için sorgulama yapan kişi kendi TC Kimlik numarasını ve e-devlet şifresinin girişini yapar.

• Bu işlemden sonra sitedeki yönlendirmeler takip edilerek SGK müstehaklık sorgulama işlemi yapılır.

Müstehaklık sorgulama işlemi, müstehaklık başvurusundan önce ya da sonra yapılabilir. Başvurudan önce sorgulama yapılmasının amacı, müracaatta bulunan kişinin müstehaklık hakkı olup olmadığını öğrenmesi içindir. Başvurudan sonra yapılan sorgulama ise, kişinin müracaat sürecini takip etmesi amacı ile yaptığı sorgulamadır.



Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlüklerinde SGK Müstehaklık Sorgulama



SGK Müstehaklık sorgulama için SGK İl veya ilçe müdürlüklerine şahsen gidilebilir. İlgili müdürlüğe daha önce yapılmış müracaat belgeleri gösterilmek suretiyle müstehaklık başvurusu için kişinin müstehaklık hakkı olup olmadığı veya daha önce yapılmış müracaatların takibi yapılabilir.



SGK Müstehaklık Sorgulama ve Müstehaklık Tanımı



SGK Müstehaklık sorgulaması için E-devletten yararlanılabildiği gibi SGK sitesi üzerinden de konu ile ilgili bilgi alınabilir.



Müstehaklık uygulama bakımından geçici iş göremezlik rapor parası ile aynı işlemin yürütülmesi olarak tanımlanabilir. Çalışma esnasında olabilecek iş kazası nedeniyle çalışamayacak duruma gelen, çalışanı korumak amacı ile çıkarılmış bir haktır. Müstehaklık kapsamında iş kazalarının yanı sıra meslek hastalıkları da bulunmaktadır.

Müstahaklık uygulaması SGK mensubu olan ve müstehak duruma düşen çalışanın hesabına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her ay belli bir düzende, belli bir miktar paranın yatırılması anlamına gelir. Müstehaklık aynı zamanda güvence parası olarak da adlandırılır.



SGK Müstehaklık Sorgulama ve Başvuru



SGK müstehaklık başvurusu SGK’ya yapılır. SGK müstehaklık başvuruları için ilgili kişi şahsen Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlüklerine giderek müracaat etmelidir. Başvurular SGK tarafından il ya da ilçe müdürlüklerinden alınarak incelenir. Kişinin müstehaklık hakkı var ise, kendisine bir önceki bölümde anlatıldığı gibi düzenli maaş bağlanır.



Müstehaklıktan Yararlanabilecek Kişiler



Müstehaklık sadece SGK’ya bağlı olarak çalışan kişiler için geçerlidir. Sigorta kapsamında çalışan bireyler bu hak kapsamında aldıkları müstehaklık belgesi ile hem kendilerini hem de eş ve çocuklarını güvence altına alırlar.



Kişinin sigortaya bağlı çalıştığını gösteren evrak da müstehaklık evrakı olarak tanımlanır. Müstehaklık hakkından yararlanabilen çocuklar aynı ailede bulunan ve SGK’ya kayıtlı olarak çalışan anne ya da babanın üzerinde resmi kaydı bulunan çocuklardır.



Anne ya da babadan sadece birinin çalışıyor olması halinde, çalışmayan eş ve ailenin çocukları SGK’ya bağlı çalışana devlet tarafından verilmiş haklardan yararlanabilirler. Müstehaklık hakkından sadece çalışanın 1.derece yakınları yani eşi ve çocukları faydalanabilir.



Aile fertlerinden herhangi birisi çalışan kişinin üzerine kayıtlı değil ise, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunulmalıdır. Böyle bir müracaatta SGK tarafından başvuruda bulunan kişiden istenen evrak tam vukuatlı nüfus kayıt örneğidir.



Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği çok kısa sürede e-devletten çıkarılabileceği gibi, ailenin ikamet ettiği ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne şahsen gidilerek de alınabilir.



SGK Müstehaklık sorgulama ve başvurusu hakkında resmi ve güncel bilgiler bunlardır. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe müdürlüklerine müracaat edilebilir.



Emlak365.com