Sosyal Medya Düzenlemesi İçin Kanun Teklifi Verildi! Yeni Uygulamada Hangi Yaptırımlar Yer Alacak?

Türkiye'de bir süredir tartışma konusu olan sosyal medya düzenlemesi ile alakalı olarak AK Parti ve MHP grupları tarafından kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Sosyal Medya Düzenlemesi İçin Kanun Teklifi Verildi! Yeni Uygulamada Hangi Yaptırımlar Yer Alacak?

Türkiye'de bir süredir tartışma konusu olan sosyal medya düzenlemesi ile alakalı olarak AK Parti ve MHP grupları tarafından kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yapılacak olan düzenlemelerin detaylarını Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin açıkladı. Yeni sosyal medya düzenlemesinden neler yer alacak?

Türkiye'de son dönemlerde tartışma konusu olan sosyal medyaya yönelik bir düzenleme çalışması yapıldı. AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan sosyal medya düzenlemesi kanun teklifi bugün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. İlgili kanun teklifinin neleri kapsadığını ise AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin açıkladı.



YENİ SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ



Sosyal medya platformlarına kanunda sosyal ağ sağlayıcı tanımı yaptıklarını belirten Özlem Zengin, “Sosyal medya platformlarının Türkiye'de bir merkez oluşturmalarını talep ediyoruz. Soruşturmalara ve kovuşturmalara imkan verecek bir düzenleme hazırladık. Vatandaşlarımızın sosyal medya üzerinden kişilik haklarına bir zarar gelmesi durumunda bir muhatap oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.



SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI KAPATILACAK MI



Sosyal medya platformlarının kapatılmasını düşünmediklerini belirten Özlem Zengin, “Bizim ilk önceliğimiz kesinlikle bu platformları kapatmak değil. Sosyal medyanın hayatımıza ne kadar girdiğiniz elbette farkındayız. Ancak özgürlüklerle ve hak ile hukukla bir denge kurmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.



TÜRKİYE'DE TEMSİLCİLİK ŞARTI



Sosyal medya platformlarının tamamının yurt dışında olduğunu belirten Özlem Zengin, “Biz bu platformlara sorumluluk getiriyoruz. Sosyal medya ile alakalı düzenlemeler uluslar arası standartlara henüz ulaşmadı. Biz hakarete, tacize, insanların kişilik haklarına müdahale edilmesine son vermeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya platformları Türkiye'de temsilcilik açmak zorunda olacaklar. Bu şekilde idari, hukuki ve mali muhatap oluşturacağız.” dedi.



İŞTE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR



Sosyal medya düzenlemesinde yer alan yaptırımlarla alakalı oalrak da bilgi veren Özlem Zengin, “Türkiye'de temsilci bulundurmayan sosyal medya platformlarına 3 aylık reklam vermeme yasağı uygulanacak. Kurul tarafından da 10 Milyon TL'lik para cezası verilebilecek. 30 günlük sürenin ardından bu ceza 30 Milyon TL'ye çıkacak. Bu platformlarda kişilik hakkı ihlalinde 5 Milyon TL'lik ceza uygulanacak. Düzenlemelerle getirilen kurallara uymama konusunda ısrar eden platformlara yüzde 50 bant daraltma cezası verilebilecek. Yine kurallara uyulmazsa bu ceza yüzde 90 bant daraltmaya kadar gidebilecek. Erişim sağlayıcılar ise bu cezaları 4 saat içerisinde uygulamakla yükümlü olacak.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com