TES ile yeni emeklilik sistemi: Tazminat nasıl alınacak, maaş nasıl verilecek, kıdem tazminatı nasıl olacak?

Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı ve program içerisinde yer verilen emeklilik sistemindeki değişiklik gündeme geldi. Yeni emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı düzenlemesi nasıl işleyecek? Uzman isim anlattı, işte detaylar…
TES ile yeni emeklilik sistemi: Tazminat nasıl alınacak, maaş nasıl verilecek, kıdem tazminatı nasıl olacak?

Ekonominin 3 yıllık yol haritası ve Türkiye’nin ekonomik misyonu Orta Vadeli Program (OVP) ile birlikte belirlendi. Söz konusu programda ekonomi sahasında bulunan birçok detaya yer verilirken, programda en çok dikkat çeken ve en fazla gündeme gelen düzenlemelerden biri de emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı unsuru oldu. OVP içerisinde bulunan yeni emeklilik sistemi ile yeni kıdem tazminatı sistemi nasıl işleyecek? Uzman isim merak edilenleri anlattı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, CNN Türk’te OVP’de yer alan yeni emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı ayrıntısı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu ve detayları paylaştı. Sistem hakkında merak edilenleri anlatan ve vatandaşı bilgilendiren Emin Yılmaz, “Yeni bir emeklilik sistemi geliyor. Buradaki emeklilik sistemi Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olarak geçecek. Burada yeni bir terim olan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) kurulacak” dedi. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar…

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

CNN Türk’te OVP’de yer alan yeni emeklilik ve kıdem tazminatı sistemleri hakkında açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, bu yeni sistemin 2024’ün son çeyreğinde hayatımıza gireceğini dile getirdi. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 2017’den beri yürürlükte olduğunu belirten Yılmaz, BES’te brüt ücretten %3 kesinti olduğunu hatırlattı.

5 işçi ve üzerinde çalışan olan işyerlerinde BES’e geçiş zorunluluğu olduğunu dile getiren Yılmaz, işçinin 2 ay sistemde kalmak zorunda olduğunu, 45 yaş üstü ve emekli zorunluluğunun kabul edilmediğini ve işçinin isteğe bağlı ayrılabileceğini belirtti. Yılmaz ayrıca BES’te işçiden kesilen prim ve vergide de devlet teşviki olduğunu, bu sistemde 10 yıl kalanların 56 yaşında emeklilik hakkı elde ettiğini dile getirdi. Yeni sistemde nasıl olacak?

FONLAR NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Emin Yılmaz, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde (TES) işçinin işveren ve devlet üzerinden değerlendirileceğini, buradan da yüzdelik oran kesileceğini ifade etti. Yılmaz açıklamasında, “Buradaki fonlara yatırım yapılacak. Emeklilik fonları ile ilgili sigorta şirketleri var. Orada paranızı kısa vadede A Tipi, B Tipi, likit fon, borsada günlük olarak değerlendirmeleri yapılacak” dedi.

KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMESİ

emeklilik-sisteminde-yeni-donem-geliyor-kidem-tazminati-garanti-olacak-yas-siniri-dusecek-547.jpg

Yılmaz’ın açıklamasına göre kıdem tazminatı da TES’in içerisinde yer alacak ve daha önceki kıdem tazminatı hakları da yeni sistemde korunacak. Yılmaz, “İsteyen TES üzerinden buradaki haklarını yatırım amaçlı bu fonlara yönlendirebilecek” dedi. Emin Yılmaz, “Normal standartlarda kıdem tazminatı 1 yıl çalışma sonunda brüt ücretin yüzde 38,33’ü alınıyordu. Karma testte buradaki yüzde 3’lük kısımda işveren katkısı olacak. Devamında TES’e 5.33’lük kıdem tazminatı aktarılması planlanıyor. Bu, isteğe bağlı olacak ve bunlar bireysel fonda değerlendirilecek” dedi.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE ÇİFT MAAŞ

Yılmaz ayrıca yeni sistemde, BES’te olduğu gibi emeklilikte toplu ödeme yapılmayacağını, eğer kişi isterse varlığının yüzde 25’ini çekebileceğini, geri kalanın da sistemin yazılı mevzuatına göre peyderpey ikinci bir emekli aylığı olarak kişilere ödeneceğini ifade etti. Emin Yılmaz, “Devlet katkı yapacağı için TES’in biraz daha avantajlı olabilme ihtimali var” dedi.