Türkiye'de Yeni Dönem Başlıyor! Artık Kimlik Fotokopisi Vermek Tarih Oluyor!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla yeni kimlik kartlarının ehliyet ve banka kartları yerine de geçeceğini açıklamıştı.
Türkiye'de Yeni Dönem Başlıyor! Artık Kimlik Fotokopisi Vermek Tarih Oluyor!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla yeni kimlik kartlarının ehliyet ve banka kartları yerine de geçeceğini açıklamıştı. Bu açıklama ile alakalı olarak yeni çipli kimlik kartlarının özellikleri ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre artık bazı resmi işlemlerde kullanılan kimlik fotokopisi verme şartı da tarih oluyor. Vatandaşların kimlik fotokopileri devlet kurumları ve bankalar tarafından talep edilemeyecek.

Türkiye'de çipli kimlik kartlarıyla yeni bir dönemin başlangıcı yapılıyor. Çipli kimlik kartlarının hayatımıza girmesiyle kimlik fotokopileri tarihe karışacak. Artık yeni sistemde vatandaşların kimlik fotokopileri hiçbir surette talep edilemeyecek. Hastane, banka, otel, noter ve kamu kurumları işlem yapmak için vatandaşlardan kimlik fotokopisi istemeyecekler. Bu yeni uygulama ile vatandaşların kişisel verileri güvence altına alınmış olacak.



ÇİPLİ KİMLİK KARTLARIYLA HANGİ HİZMETLER VERİLECEK



Çipli kimlik kartı sistemine geçiş yapıldığında vatandaşlar çok sayıda işlemi tek bir kimlik kartı ile yapabilecekler. Bu kart içerisinde ehliyet, e-imza, kişisel sağlık verileri, pasaport gibi bilgiler yer alabilecek. Ayrıca bu kart ile noter, tapu, bankacılık ve diğer hizmetlerin tamamı verilebilecek. Vatandaşlardan kimlik fotokopisi talep edilmesine gerek kalmayacak.



ÇİPLİ KİMLİK KARTLARIYLA İŞLEMLER NASIL YAPILACAK



Çipli kimlik kartlarının bu işlemde kullanılabilmesi için ilgili kurumlara Kimlik Erişim Cihazı (KEC) kullanmaya başlayacaklar. Vatandaşlar işlem yapmak istediklerinde kimlik kartlarını ilgi görevlilere verecekler ve kimlik kartı KEC'ye takılacak. Bu cihazlardan ilgili kuruma vatandaşların hangi bilgilerini görmelerine daiz izin verilmişse o bilgiler görülebilecek. Ayrıca güvenlik açısından vatandaşlara parmak izi doğrulama işlemi de yapılabilecek.



YENİ SİSTEM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?



İçişleri Bakanlığı tarafından ilerleyen günlerde yayınlanacak olan yönetmelik değişikliği ile yeni sistem resmen kullanılmaya başlanacak. Bu süreç içerisinde ilgili kurum ve kuruluşlara KEC cihazlarının kurulumu yapılacak. Bu kurulumun ardından İçişleri Bakanlığı'nın belirlediği yöntemler doğrultusunda yeni sistem devreye alınacak.



emlak365.com