Yargıtay'dan Çalışma Hayatını Etkileyecek Emsal Karar! Artık Haftalık Tatil Pazar Günü Olmayacak Mı?

Milyonlarca özel sektör çalışanın haftalık tatilleri ile alakalı olarak Yargıtay tarafından emsal niteliğinde yeni bir karar alındı.
Yargıtay'dan Çalışma Hayatını Etkileyecek Emsal Karar! Artık Haftalık Tatil Pazar Günü Olmayacak Mı?

Milyonlarca özel sektör çalışanın haftalık tatilleri ile alakalı olarak Yargıtay tarafından emsal niteliğinde yeni bir karar alındı. Yüksek Mahkeme haftalık tatil 24 saat kesintisiz olmalı ve yaz kış ayrımı yapılmadan hesaplanmalı kararını verdi. Ayrıca mahkeme haftalık tatilin pazar günü kullandırılması gerekmediğine de hükmetti.

Türkiye'de çalışma hayataını çok etkileyecek bir karara daha imza atıldı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'ne giden bir şikayet neticesinde haftalık tatille rile alakalı olarak emsal bir karar çıktı. Buna göre haftalık tatillerin pazar günleri kullandırılmasının zorunluluk olmadığı kararı verildi.



İŞTEN ÇIKARILDI SOLUĞU İŞ MAHKEMESİNDE ALDI



Bir restoranda çalışan bir aşçı, işvereni tarafından işten çıkarılınca soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz bir şekilde feshedildiğini ifade eden çalışan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, asgari geçim indirimi ve yıllık izin ücretlerinin tarafına ödenmesini talep etti.



Mahkemede görülmeye başlayan davada işveren çalışanın bu iddialarının tamamını reddetti. Ancak mahkeme davanın kısman kabulüne karar verdi ve davalının itirazıyla dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin önüne gitti.



YARGITAY KARAR VERDİ HAFTALIK TATİL PAZAR GÜNÜ OLMAK ZORUNDA DEĞİL



Yargıtay 9. Hukuk Dairesi dava dosyasını görüşerek emsal niteliğinde bir karara imza attı. Buna göre çalışanın haftalık tatil ücretine hak kazanıp kazanmadığının tespiti üzerine uyuşmazlık bulunduğu belirtildi. Yargıtay'ın kararında bu konuda hafta tatilinin kesintisiz 24 saat olacağı ve bunun altında bir sürenin haftalık izin yerine geçemeyeceği belirtildi. Ayrıca kararda hafta tatilinin pazar günü kullandırılmasının bir zorunluluk olmadığına dikkat çekildi.



HÜKÜM BOZULDU DAVA YENİDEN GÖRÜLECEK



Yargıtay, mahkemece verilen hükmü bozarak yaz ve kış aylarında haftalık tatilde ayrım yapıldığını ancak haftalık tatil ücretinin tüm yıl üzerinden hesaplandığı oysa çalışanın kış aylarında haftalık tatilini kullandığını gerekçelerini ortaya koydu.



Emlak365.com