Yeni Torba Yasada Sigara Ve Tütün Düzenlemesi! Sigara Fiyatları Zamlanacak Mı?

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan değişiklik ile tütün ve tütün mamulleri ile alakalı olarak radikal kararlar alındı.
Yeni Torba Yasada Sigara Ve Tütün Düzenlemesi! Sigara Fiyatları Zamlanacak Mı?

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan değişiklik ile tütün ve tütün mamulleri ile alakalı olarak radikal kararlar alındı. Sigara üretimi ile alakalı olarak da değişiklikler yapılması üzerine sigara fiyatlarına yeni zam gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Sigaraya zam yapılacak mı?

TBMM'de onaylanan ve bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yasa değişikliği ile çok önemli düzenlemeler yapıldı. Çok çeşitli ekonomik düzenlemeleri içeren değişiklikte en çok dikkat çeken maddelerden birisi de tütün ve tütün mamullerine yönelik yapılan düzenleme oldu.



MAKARONLARA SINIRLAMA GETİRİLİYOR



Yürürlüğe girecek kanun teklifine göre kıyılmış tütünden sarma sagara yapmak konusunda bazı sınırlandırmalar getirildi. İçine tütün doldurularak filtreli sigara yapımında kullanılan makaron adı verilen boş sigaralar bundan böyle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kontrolünde üretilecek. Ayrıca sigara kağıdı ile sigara filtresinin üretimi için de Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınması gerekecek.



CEZALAR ÇOK AĞIR OLACAK



Bu düzenlemeyle bakanlıkça izin verilmeden bu ürünleri üretenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin günden 10 bin güne kadar idari para cezası verilecek. Cezalar sadece üretim yapanlarla sınırlı kalmayacak. Bakanlık izni olmadan üretimi yapılan ürünleri satanlara ve alanlara da aynı cezalar uygulanacak.



OTOMATİK MAKİNELERE EL KONULACAK



Makaronlar aracılığı ile otomotik makinelerle sigara yapımına da düzenleme getirildi. Buna göre bu makinelere de el konulacak. Vatandaşların bu şekilde sigara temin etmelerinin önüne geçilecek.



Yeni Torba Yasada Sigara Ve Tütün Düzenlemesi! Sigara Fiyatları Zamlanacak Mı?



SİGARA ÜRETİCİLERİ YERLİ TÜTÜNE YÖNLENDİRİLECEK



Yeni yasal düzenlemeyle beraber sigara üreticilerine de yeni yükümlülükler getirildi. Buna göre Türkiye'de sigara üreten markalar en az yüzde 30 olmak şartıyla yerli tütün kullanmak zorunda kalacaklar. Bu seviyeye kademeli şekilde geçiş yapılacak. Bu oran 2022'de yüzde 17, 2023'te yüzde 21 ve 2024'te yüzde 25 şeklinde uygulanacak.



SİGARADAN VERGİ KAYBINA ÖNLEM



Yapılan bu yeni düzenlemeler ise şimdiden büyük tartışmalara yol açtı. Vatandaşlar sigara zamlarının ardından makaron kullanarak tütünden sigara yapıp içmeyi tercih ediyorlardı. Bu durum da sigara satışlarının azalmasına ve devletin ciddi bir vergi kaybına yol açıyordu. Milyarlarca lira ile ifade edilen vergi kaybının ortadan kaldırılabilmesi için tütün ürünlerinin kullanımına dair kanuni sınırlamalar getirildi. Makaronlara, sigara kağıtlarına ve otomatik makinelere getirilen sınırlamalar bu şekilde sigara üretimi yapılıp kullanılmasını engelleyecek.



SİGARA FİYATLARI ZAMLANACAK MI



Ayrıca sigara üreticilerine getirilen kısmi yerli tütün kullanma sınırlamasının maliyetleri arttıracağı şeklinde yorumlandı. Maliyetleri artan sigara üreticileri bunu sigara fiyatlarına yansıtmalarına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yeni yasayla sigaraya yeni zamlar gündeme gelecek.



Emlak365.com