Youtuber Olmak Mı Yoksa Survivor Olmak Mı Vergisel Yönden Daha Avantajlı?

Günümüz dünyasında hızla gelişen teknoloji ve internet yaşamına ayak uydurabilen kişiler veya firmalar varlığını sürdürebilmekte bu yeni duruma ayak uyduramayanlar veya yeniliği algılamakta geç kalanlar ise zamanla popülerliğini ve varlığını kaybetmektedirler. Bu durumla ilgili hem kişi olarak hem de tüzel kişi firmalar açısından bir çok örnek verebiliriz. Bugünkü yazımızda birbiriyle pek alakası olmayan fakat insanların çok fazla ilgisini çeken iki sektörün vergisel durumlarını kendi düşünceler
Youtuber Olmak Mı Yoksa Survivor Olmak Mı Vergisel Yönden Daha Avantajlı?

Günümüz dünyasında hızla gelişen teknoloji ve internet yaşamına ayak uydurabilen kişiler veya firmalar varlığını sürdürebilmekte bu yeni duruma ayak uyduramayanlar veya yeniliği algılamakta geç kalanlar ise zamanla popülerliğini ve varlığını kaybetmektedirler. Bu durumla ilgili hem kişi olarak hem de tüzel kişi firmalar açısından bir çok örnek verebiliriz. Bugünkü yazımızda birbiriyle pek alakası olmayan fakat insanların çok fazla ilgisini çeken iki sektörün vergisel durumlarını kendi düşüncelerimizle karşılaştırmalı olarak açıklamaya çalışacağız.

İnternet artık hayatımızın bir parçası oldu. Hayatımızın en önemli eksikliklerinde olan bilgiye ulaşma zorluğu internet sayesinde çözülmüş oldu. Artık durakta otobüs beklerken otobüsün kaç dakika sonra geleceğini, hava durumunun nasıl olacağını, trafik durumuna göre hangi yolu kullanmamız gerektiğini, bankaya gitmeden para gönderebileceğimiz, faturalarımızı ödeyebileceğimizi ve sayamadığımız birçok zaruri sayılabilecek ihtiyaçlarımızı internet sayesinde giderebildik.



Hal böyle olunca interneti neden daha fazla hayatımıza sokmayalım düşüncesi oluştu. Eğlenceli videolar, yararlı bilgi paylaşımları, müzik paylaşımları, candostlarımız olan diğer canlıların komik halleri derken bazı paylaşım sahipleri ciddi anlamda takipçi ve izleyici sayısına ulaştılar. İşte belli bir kitleye hitap etmeye başlayan bu kişilere Google tarafından birtakım gelir getirici teklifler yapılmaktadır ve bu teklifler sonucu bahsi geçen kişilerin paylaşım yaptığı sitelere reklam verilmektedir. Kısaca “Youtuber” diye isimlendirilen kişilerin elde ettiği gelirin oluşma şekli bahsettiğimiz özet şeklindedir.



Peki “Youtuber” arkadaşların sorumlulukları sadece yaptıkları paylaşımlarla mı sınırlı? Sorumuzun cevabı bahsi geçen arkadaşlara Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Müfettişleri tarafından kendilerine gönderilen Vergi İnceleme yazılarında saklı olacaktır. Yani “Youtuber” olmanın herhangi bir işyeri sahibinden farkı bulunmamaktadır.



Dolayısıyla yaptığınız paylaşımlar neticesinde gelir elde ediyorsanız paylaşım yaptığınız bilgisayar, cep telefonu vb. aygıt sizin işyeriniz olacaktır. Anlaşılması zor görünebilir fakat durum böyle. İkamet ettiğiniz evin bağlı olduğu vergi dairesine giderek mükellefiyet tesisi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu konularda fikir sahibi olmayabilirsiniz fakat cezalı durumlarla karşılaşmamak için Vergi dairesi veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerden hizmet alabilirsiniz.



İşte açıklamasını yaptığımız üzere “Youtuber” arkadaşlar aslında o kadar kolay para kazanamıyorlar. Çünkü yaptıkları iş, 193 sayılı Gelir vergisi kanununda Ticari kazanç sayılan gelir unsuruna girmektedir. Dolayısıyla gelir elde etmeye başlandıktan itibaren her ay Katma Değer vergisi beyannamesi, Geçici vergi ve yıllık gelir vergisi beyan edip ödemeleri gerekmektedir. İlk bakışta eğlenceli ve kolay para kazanılan bir sektör gibi görünen “Youtuber” olma isteğinin bahsettiğimiz vergisel boyutunun göz ardı edilmemesi gerekir çünkü daha sonraki yıllarda Vergi Müfettişleri tarafından inceleme geçirerek ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz.



Peki Survivor yarışmasına katılınca veya yarışmanın şampiyonu olunca mükellefiyet gerektiren böyle vergisel durumlar mevcut mudur?



Survivor yarışmasına katılmak isteyenlere veya katılıp şampiyon olan arkadaşlara sevindirici haber, Gelir vergisi kanunumuzda yarışma sonucu elde edilen gelirin vergilendirilmesi şeklinde bir hüküm bulunmadığı için yarışma esnasında veya yarışma sonunda şampiyon olarak elde edilen para ödülü veya araba, ev vb. ödüller için gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmesine ve gelir vergisi ödenmesine gerek bulunmamaktadır.



Ancak 7338 sayılı Veraset ve İntikal kanununa göre ödül kazanan kişilere para, araba, ev vb. bir hediye verileceğinden bu kişilere bir intikal söz konusu olacaktır ve bahsi geçen kanunun konusuna girecektir. Dolayısıyla Survıvor yarışmasına katılıp ödül kazanan veya şampiyon olan kişiler 2020 yılı için 7.060 TL si istisna olacak ve 7.060 TL nin üstündeki değerin %20 sini veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile yarışma finalinin yapıldığı günü takip eden ayın 20. Günü akşamına kadar beyan edilmesi gerekir.



Görüleceği üzere Survivor yarışmasında zor etaplar, yarışmacılar arasındaki çekişmeler, fiziki güçlük, açlık, moral ve motivasyon gibi unsurlar yarışmanın zor olduğunu gösterse de vergisel yönden Youtuber’lardan daha avantajlı olduklarını söyleyebiliriz.



Emlak365.com