Çin’den sonra Türkiye’de de yüzlerce elektrikli sıfır otomobil mezarlığa terk edildi!

Otomotiv sektöründe büyük değişim başlatarak ses getiren elektrikli otomobillerin kısa menzillere sahip ilk modelleri, araba mezarlıklarına terk edilmiş durumda. İşte detaylar…
Çin’den sonra Türkiye’de de yüzlerce elektrikli sıfır otomobil mezarlığa terk edildi!

İçten yanmalı motorlara sahip olan araçlar, geçtiğimiz yıllar itibariyle yerlerini yavaş yavaş elektrikli otomobillere bırakmaya başladı. Elektrikli otomobillerin çevre dostu olması ve bununla birlikte küresel ısınma ile iklim krizlerinin etkilerini göstermesi, otomotiv sektöründeki bu dönüşümü hızlandırdı. Öte yandan elektrikli otomobillerin sağladığı bazı avantajlar da bu modellerin birçok kişi tarafından daha fazla tercih edilmesini sağladı. Ancak elektrikli otomobillerin kısa menzilli ilk modelleri adeta araba mezarlıklarına terk edilmiş durumda.

Elektrikli otomobiller her ne kadar içten yanmalı motorlara sahip araçların yerini almaya başlamış olsa da bu modeller ile ilgili yeni riskler ortaya çıktı. Küresel ısınma sonrasında daha çevreci olmaları ve gelişen teknolojiyle birlikte menzillerinin artmasıyla daha sık tercih edilir hale gelen elektrikli otomobiller, oto pazarlarında değişim yaşanmasına da neden oldu. Kullanıcılar, devletlerin içten yanmalı motorlara sahip araçlara yönelik bazı katı kurallar getirmesiyle birlikte elektrikli araçlara geçmeye başladı. Ancak ortaya bununla birlikte yeni sorunlar da çıktı. İşte detaylar…

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE HIZLI DEĞİŞİM

Elektrikli otomobillerin ilk dönemlerinde en büyük sorunları, menzilleriydi. Zira ilk elektrikli otomobiller hayatımıza girdiğinde, 100+ km kadar menzil sunabiliyordu. Bu mesafeler, içten yanmalı motorlara sahip araçlar ile kıyaslandığında oldukça düşüktü. Ayrıca ilk elektrikli otomobil modellerinin şarj süreleri de oldukça uzundu. Ancak birkaç yıl içerisinde bu otomobillerde şarj süreleri kısaldı, menziller de 700+ km seviyelerine yükseldi. Bu hızlı gelişim ve değişim, beraberinde yeni sorunları getirdi.

ARABA MEZARLIKLARINA TERK EDİLDİLER

cin-de-yerli-uretim-elektrikli-araclardan-olusan-mezarliklar-boyle-goruntulendi-701.jpg

Elektrikli otomobil teknolojisinin hızla değişmesi ve gelişmesiyle birlikte ilk modeller neredeyse hiç tercih edilmez hale geldi. Bu nedenle de birkaç yaşında olan ve sıfır model görünümlü olan kısa mesafe menzilli elektrikli araçlar, araç çöplüklerine terk edilmeye başladı. Özellikle Çin’de terk edilmiş elektrikli araçlarla dolu araba mezarlıkları gündeme gelmeye devam ediyor. Öte yandan Çin’deki görüntülere benzer görüntüler, Türkiye’de de ortaya çıkmaya başladı.

TÜRKİYE’DE DE BENZER GÖRÜNTÜLER OLUŞTU

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu da elektrikli Fluence çöplüğü. Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilip 2012 yılında satışa sunulan 160 km menzile sahip elektrikli Fluence modelleri de aynı Çin’deki eski menzile sahip elektrikli araçlar gibi kendilerine ancak hurdalıkta yer bulabilmiş” dedi.