Hem konutu hem iş yeri olanlar dikkat! Emlak vergisi ödemeyebilirsiniz!

Emlak vergisi ile alakalı muafiyet koşullarının özel ayrıntıları merak konusu oluyor. Yazlıklar için emlak vergisi muafiyeti var mı? İş yeri olan emekli tek konutu için emlak vergisi muafiyetini kullanabilir mi?
Hem konutu hem iş yeri olanlar dikkat! Emlak vergisi ödemeyebilirsiniz!

Türkiye’de gayrimenkul sahiplerinin vergilendirilmesinin çok özel detayları bulunuyor. Vergi sistemi gereği her gayrimenkul vergiye tabi oluyor. Ancak bazı özel koşullar gerçekleşiyorsa o zaman vergi muafiyeti devreye girerek emlak vergisi yüzde 0 olarak uygulanıyor. Çok kapsamlı bir konu olan emlak vergisi muafiyetinin özel durumlarda nasıl uygulandığı da sürekli araştırılan konular arasında yer alıyor.

YAZLIKLARDA EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ VAR MI?

Yazlıklarda emlak vergisi muafiyetinin olup olmadığı özel koşullarla belirleniyor. Bir kişi ev hanımı, işsiz, emekli gibi gruplar içerisindeyse bazı koşullarda tek konutu için emlak vergisi muafiyeti elde edebiliyor. Yazlıklar için emlak vergisi muafiyeti genellikle sağlanmıyor. Emlak vergisini yazlık işçin ödememenin bir yolu bulunuyor. Bunun için yılın tümünün yazlık olarak bulunan bu konutta geçirildiği ikametgah belgesi, elektrik ve su faturası gibi belgelerle doğrulanması gerekiyor. Bunu yapan kişiler eğer diğer koşulları sağlıyorlarsa ve yazlıkları brüt 200 metrekareyi aşmıyorsa o zaman emlak vergisi muafiyeti kullanılabiliyor. Aksi durumda yazlıklar için mükelleflerden emlak vergisi tahsil ediliyor.

KONUTUNUN YANINDA BİR DE İŞ YERİ OLANLARIN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ!

Bir kişi emlak vergisi muafiyeti hakkı verilen gruplarda yer alıyorsa c ve tek konutunun yanında bir de mülk olarak iş yeri varsa emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği de merak edilen konular arasında yer alıyor. Emlak vergisi muafiyeti için ek gelir olmama şartı bulunuyor. Bu açıdan brüt 200 metrekare konutu olan bir emeklinin eğer mülk olarak bir de iş yeri varsa ve bu iş yerinden de kira geliri elde ediyorsa otomatik olarak emlak vergisi muafiyeti ortadan kalkacaktır. Emekli maaşının dışında ek bir geliri olan vatandaşın emlak vergisi muafiyeti hakkı bulunmamaktadır.

Ancak emekli vatandaşın brüt 200 metrekareyi aşmayan bir konutu varsa ve bunun yanında mülk olarak da üzerinde bir iş yeri tapusu bulunuyor ama bu iş yerinden herhangi bir kira ve benzeri gelir elde etmiyorsa o zaman tek konutu için emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanma imkanı doğmaktadır.