Kahramanmaraş Elazığ Bingöl depremini bilmişti! Japon deprem uzmanı yüzde 70 olacak diyerek o illeri uyardı

Türkiye asrın felaketi olarak anılan Kahramanmaraş depremi ile büyük bir yıkım yaşarken deprem felaketinin etkisi ile gözler diğer deprem riski yüksek iller için yapılan açıklamalara çevrilmişti. Bir sonraki büyük deprem nerede olacak sorusuna yanıt geldi.
Kahramanmaraş Elazığ Bingöl depremini bilmişti! Japon deprem uzmanı yüzde 70 olacak diyerek o illeri uyardı

Kahramanmaraş Elazığ Bingöl depremini bilmişti! Japon deprem uzmanı yüzde 70 olacak diyerek o illeri uyardı- Kahramanmaraş depremi ile Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketini yaşarken 48 binden fazla vatandaşımız yıkılan binaların enkazı altında kalarak hayatını kaybetmişti. 

Depremin yaralarını sarmak için çalışmalar tüm hızı ile devam ederken yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem pek çok fay hattını da harekete geçirmişti. Türkiye'nin pek çok ilinin aktif fay hatları üzerinde yer alması İstanbul ve İzmir başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın deprem korkusu yaşamasına neden olmuştu. 

BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK, DEPREM RİSKİ YÜKSEK İLLER HANGİLERİ?

Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve 11 ilde binlerce binanın çökmesine neden olan büyük deprem felaketi diğer illerde yaşayan kişilerin de endişeye kapılmasına neden olmuştu. Özellikle de diğer illerde deprem riski araştırmaları başlarken konu hakkında bir açıklamada daha önce yaptığı açıklamalar ile Kahramanmaraş, Elazığ ve Bingöl depremlerini önceden doğru tahmin eden Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki yeni açıklamalarda bulundu. 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki yapmış olduğu konuşmasında "Önemli bir fay hattı üzerindeki Kahramanmaraş'ta da deprem olabileceğini oradaki konferanslarda dile getirmiştim. 'Fay kırılmaya başladı dikkatli olun.' demiştim. Maalesef dediğim oldu ve deprem geldi. Çok büyük, birbirini takip eden iki deprem, büyük hasara neden oldu" diyerek Türkiye'de yeni deprem riskinin de yüksek olduğunu dile getirdi. 

O FAY HATTI KIRILIRSA 7.5 ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR! YENİ DEPREM NEREDE BEKLENİYOR?

Türkiye'de bir sonraki deprem için yeni tahminini açıklayan Moriwaki "Bu fay hattında güneyde de risk var. Kıbrıs'ta deprem olabilir. Tabii ki Marmara Bölgesi'nde, İstanbul'da da olabilir. Buralarda uzun zamandır kırılmayan faylar var. Hazırlık yapmak gerekiyor. 

Bu fayın iki tarafında 7,5 şiddetine kadar deprem olabilir. Eğer iki fay da kırılırsa 7,5 şiddetinde deprem olabilir. Teknolojide depremi tahmin etmek tam mümkün değil ama 30 sene içinde deprem ihtimali yüzde 70 denebilir. Bir gün illa gelecek. Devlet, belediye, şirket, okul, aileler hep beraber hesap yapıp çalışırsak depremin etkisini yüzde 70 azaltabiliriz" diyerek gerekli önlemlerin acilen alınması yönünde uyarıda bulundu. 

NOT: Haberimiz ismi geçen kişiler tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup emlak365.com tarafından haberleştirilmiştir. Depremlerin önceden bilinmesi bugünkü teknoloji ile mümkün olmamakla beraber kişilerin tahminlerinden ibarettir.