Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz bunu yaparsa 1 senelik kiranızı kuruşu kuruşuna geri alabilirsiniz

Ev sahiplerinin kira fırsatçılığı akıl almaz boyutlara ulaşırken hukuk bu sefer kiracıların yanında oldu. Daha yüksek kira almak için kiracısını yalan söyleyerek haksız bir şekilde evden çıkaran ev sahipleri kiracılarına tazminat ödeyecekler!
Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz bunu yaparsa 1 senelik kiranızı kuruşu kuruşuna geri alabilirsiniz

Kiralık ev fiyatlarının bir anda rekor seviyelere çıkması ev sahiplerinin de zam taleplerini güçlendirmişti. Hükümet tarafından yapılan yasal düzenleme ile kira sözleşmelerine yüzde 25 kira artışı sınırı getirilmesi ev sahiplerini kızdırırken evini daha yüksek fiyatla kiraya vermek isteyen ev sahipleri ise kiracılarını farklı yöntemlerle evden çıkartmaya başlamıştı. 

İçerisinde eski kiracı olan evlerde kiralık ev fiyatları emsallerinin oldukça altında kalırken bazı kiracılar evden çıkmamak için ev sahiplerine fahiş zamlar vermeyi kabul etmiş, çift kira sözleşmesi imzalanmaya başlanmıştı. Süreçte yüzde 25 zam yapan kiracılar ise ev sahiplerinin tahliye oyunları ile mücadele etmek zorunda kalmıştı. 

EV SAHİPLERİ DİKKAT! BUNU YAPAN EV SAHİBİ KİRACISINA TAZMİNAT ÖDEYECEK

Pek çok ev sahibinin süreçte kiracısını "kendim oturacağım, oğlum gelecek, kızıma vereceğim" gibi bahanelerle kiracılarını evlerinden çıkardığı ve daha sonra boşalttıkları evleri fahiş fiyatlarla yeniden kiraya verdikleri ortaya çıktı. Yapılan bu işlem ise uygunsuz ve kanunlara göre suç! 

Ev sahibinin kullanım için kiracıyı tahliye etmesi durumunda öncelikle bu durumu belgelemesi gerekiyor. Yani sadece sözlü olarak "kendim oturacağım" demesi yeterli olmuyor. Yine adına kayıtlı başka boş bir evi olan ev sahibinin kira sözleşmesi devam eden kiracısını "kendim oturacağım" diyerek evden tahliye etmesine de kanunlar izin vermiyor. Ev sahibinin kendisi, annesi, babası, kızı ya da oğlu gibi birinci derece akrabalarına kullandırım için ise kiracısını tahliye etme hakkı bulunuyor. 

HAKSIZ TAHLİYE NEDENİYLE KİRACININ TAZMİNAT TALEBİ HAKKI VAR MI?

Evet, kiracının haksız bir şekilde tahliye edilmesi, ev sahibinin kendisinin kullanacağını söylemesine rağmen evi bir başkasına kiraya vermesi durumunda kiracı aynı evi 3 sene boyunca başkasına kiralayamıyor. Kiraya vermesi durumunda ise kiracısına 1 senelik kira bedelini tazminat ödemekle yükümlü tutuluyor.