Kiracının kira sözleşmesinden cayma hakkı kaç gündür?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yapılan kira sözleşmesine dair cayma hakkı merak ediliyor. Kiracı kira sözleşmesini imzaladıktan en fazla kaç gün sonra cayma hakkını kullanabilir? Kira sözleşmesinden vazgeçen kiracı kaparoyu geri alabilir mi?
Kiracının kira sözleşmesinden cayma hakkı kaç gündür?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kiracılık ilişkisi kira sözleşmesi ile kurulmaktadır. Bu kira sözleşmeleri ile taraflar bazı haklara sahip oldukları gibi yükümlülüklere de sahip olabilirler. her yasal sözleşmede olduğu gibi kira sözleşmesinde de cayma hakkı bulunmaktadır. Peki kiracı kira sözleşmesindeki cayma hakkını nasıl kullanabilir? Kiracının kira sözleşmesinde cayma hakkı kaç gündür? Kira sözleşmesinden caymak isteyen kiracı ödediği kaparoyu geri alma hakkına da sahip olur mu? 

KİRACININ KİRA SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA HAKKI

Kiracıların imzaladıkları kira sözleşmelerinden cayma hakkı bulunmaktadır. Kiracı bir evi kiralamak için ev sahibi ile kira sözleşmesi imzaladıktan sonra bu durumdan pişmanlık duyabilir veya o evin kiralanması onun için uygun olmayacaktır. Bu durumda da kiracıya kanunen cayma hakkı verilir. Ancak bu cayma hakkı yasal süreler içerisinde kullanılmalıdır.

Kiracı eğer kira sözleşmesinden cayacaksa bu kararı kira sözleşmesini imzaladığı günden sonraki 14 gün  içerisinde vermelidir. Bu 14 günlük süre içerisinde kira sözleşmesinden caydığını ev sahibine bildiren kiracı sözleşmeden cayma hakkını kullanıp kira sözleşmesini sonlandırabilir. Cayma hakkını kullanan kiracı eğer ev sahibine veya aracı emlakçıya bir kaparo vermişse bunun iadesini alamaz. Ödenen kaparo ev sahibine veya emlakçıya kalacaktır. 

Tam tersi durumda ev sahibinin de kira sözleşmesinden cayma hakkı vardır. Ancak bu cayma hakkı kullanılırken kiracının mağdur edilmemesi gerekmektedir. Kiracı ile kira sözleşmesi yapılmış ve kiracı masraf ödeyerek eve taşınmışsa ev sahibi kira sözleşmesinden cayması durumunda bazı bedelleri ödemek zorunda kalabilir. Ayrıca ev sahibi kira sözleşmesinden cayma hakkını kullanırsa eğer almışsa kiracının kaparosunu eksiksiz bir şekilde iade etmek zorundadır. Cayan taraf ev sahibi olduğu için kiracı kusursuz olduğu durumda mağdur edilmeyecektir.