2000 sonrası emeklilere intibak zammı! Maaşlara 1.300 TL eklenecek kulisi!

Emekli maaşları ile alakalı olarak bir zam çalışması daha olduğu bildirildi. Bu zammın tüm emeklileri kapsamayacağı bildirilirken 2000 sonrası emeklilerin bekledikleri intibak yasası için çalışma yapıldığı iddia edildi.
2000 sonrası emeklilere intibak zammı! Maaşlara 1.300 TL eklenecek kulisi!

Türkiye’de emeklilik sisteminde çok sayıda değişiklik yapılması yıllar içerisinde emeklilerin maaşları arasında bir fark oluşmasına neden olmuştu. 2000 öncesinde emekli olanlar bir dönem oldukça düşük maaş alıyordular. O dönem çıkarılan intibak yasası ile o emeklilerin maaşlarında iyileştirme yapıldı. Ancak bu sefer de 2000 sonrası emekliler dezavantajlı duruma düştüler. Uzun yıllardır 2000 sonrası emekliler için intibak yasası çıkarılması bekleniyor.

MAAŞLAR ARASINDA NEDEN FARK AÇILDI?

Şu anda Türkiye’de tüm emekliler değerlendirildiğinde 3 farklı emekli maaşı hesaplaması ile maaş alan emekliler bulunuyor. Sistem 3 defa değişirken 1999 öncesi emekliler biraz daha avantajlı bir emekli maaşı hesaplaması ile karşılaşıyordular. 2000 sonrasında uygulanmaya başlanan hesaplama sistemi ile aylık bağlama oranı değişti ve daha düşük tutarlarda maaş bağlandı. 2008 sonrası ise sistem tamamen değişerek farklı hesaplama parametreleri eklendi.

EMEKLİLER DERNEĞİ VEDAT BİLGİN’DEN TALEP ETMİŞTİ!

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından emeklilerin haklarına dair talepler zaman zaman dile getiriliyor. Emeklilerin bir sendikası olmadığı için Çalışma Bakanlığı da muhatap olarak bu derneği alıyor. Bir süre önce TÜED Başkanı Kazım Ergün ile Çalışma Bakanı Vedat Bilgin görüşme yapmıştılar. Bu görüşmede 2000 sonrası emeklilerin intibak zammı talepleri Vedat Bilgin’e aktarıldı. Görüşme sonrasında TÜED Başkanı kazım Ergün kısa bir açıklama yapmış ve Vedat Bilgin’in 2000 sonrası emekliler için intibak zammı talebine olumlu yaklaştığını söyledi.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR ARTACAK?

2000 sonrası emeklilerin maaşlarını ilgilendiren intibak zammının 1.300 TL olacağı bildirildi. Bu zam tüm emeklilere aynı tutarlarda yansıtılmayacak. Düşük maaş alanlara fazla tutarda ekleme yapılırken yüksek maaşı olanlar ise daha sınırlı bir zam ile karşılaşacaklar. En düşük emekli maaşının 7.500 TL olduğu düşünülünce 2000 sonrası emekliler 1.300 TL daha zam aldıklarında maaşları 8.800 TL’ye yükselecek.

İNTİBAK YASASI NE ZAMAN ÇIKAR?

İntibak yasası ile alakalı düzenlemenin çıkabilmesi için TBMM’de bir yasama sürecinin geçirilmesi gerekiyor. Çalışma Bakanlığı bu konuda çalışma yapması durumunda bile seçimlerin sonrasının beklenmesi gerekecek. Şu anda konu iddia olarak kamuoyuna yansıdı. Herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.