2008 sonrası Bağkur'lulara 5 yıl erken emeklilik! 1261 gün şartı tarih oluyor!

4A ve 4B prim farkı uygulamasına son veriliyor. SSK ve Bağ-Kur primleri artık eşitleniyor. 9000 prim günü ile emekli olabilen Bağkur’lular artık 7200 prim günü ile emeklilik hakkı elde edecekler. SGK emeklilik sisteminde yapılacak değişiklikler ortaya çıktı.
2008 sonrası Bağkur'lulara 5 yıl erken emeklilik! 1261 gün şartı tarih oluyor!

EYT’nin yasalaşması sürecinde en çok tartışılan konulardan birisi de SSK ile Bağkur primlerinin eşitlenmesi olmuştu. Bağkur’lu erkekler çok daha yüksek prim şartı ile emekli olabiliyorlar. Ancak bu şekilde bir düzenleme EYT’de yer almadı. Buna karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı prim eşitlemesi ile alakalı olarak çok daha kapsayıcı bir çalışmayı yapmaya başladı. Bu çalışma kapsamında 9000 prim günü şartı 1800 günlük indirimle 7200 güne düşürülecek. Bu da 5 yıllık bir emeklilik avantajı sağlayacak.

PRİMLER EŞİTLENİYOR!

Hükümete yakın gazetecilerden olan Faruk Erdem yapılacak olan değişikliklere dair aldığı bilgileri kamuoyuna aktardı. Yaşanan sorunun çözümünün bulunacağını belirten Faruk Erdem, “Esnaf 9.000 gün biriktiriyor. Kadın olursa 7.200 gün biriktiriyor. Ama onun yanında çalışan SGK’lı 5.600 gün ile emekli olabiliyor. EYT başvuruları başlamadan önce Çalışma Bakanı bir esnaf toplantısında Bağ-Kur primlerinde bir ‘haksızlık’ olduğunu, üzerinde çalışıldığını dile getirmişti. Geçtiğimiz günlerde de Ankara Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Bunun sadece şirket ortağı değil de herkesi kapsayacak bir şekilde olması gerektiği dile getirildi.” dedi.

5 yıl erken emeklilik sağlanacağını belirten Faruk Erdem, “9.000 günden 7.200 güne indirilirse 1800 günlük bir avantaj olacak. 1800 gün de 5 yıl yapıyor. Yani 5 yıl daha erken emekli olunacak. Bu 5 yıllık indirim ilk etapta 10 ve altında işçi çalıştıran esnaf için geçerli olacak. Yani berber, tuhafiyeci, kasap vs… için geçerli olacak. Ancak Ankara Ticaret Odası’ndaki o talep değerlendirilirse bütün Bağ-Kur’luları kapsayacak bir sistem olacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar ise zaten yaş sınırı olmadan EYT’li olmaya hak kazanacak.” ifadelerini kullandı.

1261 GÜN ŞARTI KALKACAK!

SGK sisteminde bir sigortalı son 7 yıllık çalışmasında en çok hangi sigorta kolundan prim yatırmışsa o sigorta kolundan emekli oluyor şartı uygulanıyor. Yani son 7 yıl içinde 1261 gün SSK primi yatıran bir Bağkur’lu tamamen SSK üzerinden emekli olabilmekteydi. Prim eşitlemesi ile beraber bu şart da kaldırılacak.