2.el araba satın almak, araç satmak isteyenler dikkat! İkinci el araç satışında ekspertiz zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı araç fiyatlarını düşürmek için hayata geçirdiği 6 ay ve 6 bin km şartına yeni düzenleme getirdi. 2.el araç satışına ekspertiz zorunluluğu için merak edilen detaylar haberimizde...
2.el araba satın almak, araç satmak isteyenler dikkat! İkinci el araç satışında ekspertiz zorunluluğu

Araç fiyatlarında yaşanan yükselişi durdurmak amacı ile Ticaret Bakanlığı tarafından 6 kilometre ve 6 ay satış yasağı getirilmişti. Alınan bu karar kapsamında sıfır araçların galericiler ve oto bayiler tarafından stoklanarak piyasa fiyatlarının yükseltilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyordu. Ancak söz konusu kararın uygulanması noktasında bazı soru işaretleri oluşmuştu. 

Satışta yapılabilecek hilelere karşı olarak alınan yeni karar kapsamında araç satışından en fazla 3 gün önce alınmış olması şartı ile ekspertiz raporu alma şartı getirildi. Yapılan düzenleme ile alınan ekspertiz raporunun satışta notere ibraz edilmesi zorunlu hale getirildi. 

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU NEDİR?

2. El araç satışında getirilen ekspertiz zorunluluğu ile aracını satmak isteyen kişiler notere satıştan en fazla 3 gün önce aldığı ekspertiz raporunu ibraz etmekle yükümlü olacak. Noterler tarafından satışta ibraz edilen ekspertiz raporunda yer alan kilometre bilgisini sözleşmeye işlemekle yükümlü olacak. Eğer ekspertiz raporu sunulmazsa bu durumda alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü yine notere ait olacak. 

2.el araba satın almak, araç satmak isteyenler dikkat! İkinci el araç satışında ekspertiz zorunluluğu

EKSPERTİZ RAPORU GETİRMEYEN ARACINI SATAMAYACAK MI?

İkinci el araç satışları için denetimler tüm hızı ile devam ederken araç satışlarında getirilen ekspertiz zorunluluğu ile satışlarda usulsüzlükler önlenecek. Satış sırasında ekspertiz raporu sunulması zorunlu olacak. Noterlerde bu km bilgisini satış sözleşmesine yazmakla yükümlü tutulacak. 

Ayrıca online siteler üzerinden  yapılan satışlarda denetim altına alınacak. Online sitelerden verilen tüm ilanlar incelenecek. Spekülatif ilanların yayımlanması ve sahte ilanlarla fiyatların şişirilmesine izin verilmeyecek. Tespit edilen tüm aykırılıklar istisnasız olarak belirlenen tavan fiyatlar üzerinden cezalandırılacak. Ticaret İl Müdürlükleri de sahaya inecek ve 81 ilde denetimler sıkılaştırılacak. İşyeri denetimleri ve oto galeriler düzenli denetimlere tabi tutulacak.