343 Bin TL’ye sıfır otomobil! Seat açıkladı, ÖTV’siz satış!

Sıfır kilometre otomobil sahibi olmak isteyenler fiyatlardan şikayetçi olmaya devam ediyorlar. Bazı vatandaşlar özel durumları ile çok uygun fiyatlarla sıfır araba sahibi olma imkanına sahipler. Seat onlar için 343 Bin TL’ye sıfır otomobil teklifi yaptı?
343 Bin TL’ye sıfır otomobil! Seat açıkladı, ÖTV’siz satış!

Sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarına Mayıs ayında gelen zamlar eklenince tüm hesaplar değişti. Bu zamlarla beraber neredeyse tüm araçlar en yüksek ÖTV dilimi içerisinde yer almaya başladılar. Bundan dolayı da sıfır kilometre araba alacaklar çok daha fazla ödeme yapmak durumunda kalıyorlar.

İNDİRİMLİ FİYATLA ARAÇ ALABİLİYORLAR

Devlet tarafından engellilerin otomobil sahibi olmalarına özel imkanlar sağlanıyor. Engelli vatandaşların otomobil ihtiyaçlarının çok daha önemli olduğu gerekçesiyle bu kişilere bazı koşullarda ÖTV muafiyeti veya ÖTV indirimi imkanı sağlanıyor. Böylece engelli vatandaşlar sıfır kilometre otomobil satın almak istediklerinde ya hiç ÖTV ödemiyorlar veya ÖTV’yi yüzde 80 indirimli olarak ödüyorlar. Böylece sıfır araba maliyetleri oldukça düşüyor.

ENGEL ORANI BELİRLEYİCİ OLUYOR

Sıfır kilometre otomobil alırken ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyenler hakkında en önemli ayrıntı engel oranı oluyor. Her engelli vatandaşa devlet tarafından bu imkan verilmiyor. Ancak yüzde 90 ve üzerinde engel sahipliği varsa o zaman ÖTV muafiyeti ile yani hiç ÖTV ödemeden sıfır kilometre otomobil alınabiliyor. Daha az oranda engeli olan vatandaşlara da belirli koşullarda yüzde 80 oranında ÖTV indirimi imkanı veriliyor.

5 YILDA BİR TEK HAK!

Engelli muafiyeti her zaman kullanılabilecek bir hak değil. Devlet bu hakkı engelli vatandaşlara ihtiyaçlarını karşılamaları için veriyor. Bu hakkı kullanan bir engelli vatandaş otomobili satın aldıktan sonra 5 yıl boyunca ÖTV muafiyeti ile araç alma hakkına sahip olmuyor. Bunun bir tek istisnası bulunuyor. Eğer satın alınan araç bir kazaya karışır ve pert olup kullanılmaz hale geldiyse o zaman 5 yıl süresinin bitimi beklenmeden engelli vatandaşa bu imkan sağlanıyor. Bu istisna haricinde 5 yıllık sürenin dolması gerekiyor. Ayrıca bu 5 yıllık süre içerisinde satın alınan otomobiller satılamıyor. Satışın olabilmesi için yararlanılan ÖTV indiriminin devlete ödenmesi gerekiyor.

SEAT’TAN ÖTV MUAFİYETLİ FİYAT!

Seat firması tarafından ÖTV muafiyeti ile sıfır kilometre otomobil satışları yapılıyor. Bu kapsamda Mayıs ayı fiyatlarına göre 2023 yılı Seat IBIZA 1.0 Evo 80 HP Style model araç 343.054 TL’ye satılıyor. Bu otomobilin normal satış fiyatının ise 617 Bin TL olduğu bildirildi.