4500 günle emekli olacaklar! Tek şart uygulanacak, emeklilik sistemi değişiyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı prim eşitleme ile alakalı olarak yeni gelişmeler kamuoyuna yansımaya devam ediyor. Prim eşitleme sonrasında kısmi emeklilik şartları ne olacak? Kaç prim günü ile kaç. yaşında emekli olunabilecek?
4500 günle emekli olacaklar! Tek şart uygulanacak, emeklilik sistemi değişiyor!

Türkiye'de emeklilik sisteminde yaşanan bazı aksamalar üzerine yeni düzenlemeler yapılmaya devam ediliyor. Özellikle bu sorunlar EYT düzenlemesi ile patlak verdi. 1999 öncesinde insanlara genç yaşta emeklilik hakkı tanıyan popülist düzenlemeler ile 38 yaşında emeklilik imkanı sağlanmıştı. 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile buna bir şekilde engel olunmaya çalışıldı ama o zaman da o tarihten önce sigortalı olanların kazanılmış hakları ellerinden hukuksuz bir şekilde alındı. Bu haklar ise tam 24 yıl sonra 2023 yılında hak sahiplerine kısmen iade edildi. Ancak yine de emeklilik sisteminde bazı çelişkiler yaşanmaya devam ediliyor. 

BAĞKUR'LULARDAN FAZLA PRİM İSTENİYOR

SGK bünyesinde birleştirilen sigorta kolları arasında farklı koşulların uygulanması da haksızlık olarak değerlendiriliyor. EYT kapsamına giren Bağkur'lu bir işletme sahibi erkek ise emekli olabilmek için 9000 prim günü toplaması gerekiyor. Oysa o kişinin yanında çalıştırdığı EYT kapsamındaki bir SSK'lı 5000 prim günü ile emekli olabiliyor. Bu bariz bir şekilde haksızlık olarak görüldüğü için şimdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni bir çalışmaya başladı ve prim eşitlemesi yapılacak. Hem Bağkur'lular hem de SSK'lılar 7200 prim günü toplayarak emekli olacaklar. 

KISMİ EMEKLİLİK DE EŞİTLENECEK!

SGK mevzuatında sigortalılara sağlanan bir imkan da kısmi emeklilik olmaktadır. Bu kısmi emeklilikte hem Bağkur'da hem de SSK'da farklı koşullar uygulanıyor. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde SGK tarafından bu sigortalılara bir hak veriliyor ve 7200 prim günü toplamadan emekli olmalarına imkan sağlanıyor. Ancak bu yaş şartı sigorta başlangıç tarihine göre artıp düşebiliyor. Bunun için öncelikle yaş şartını tamamlamak gerekiyor. Ardından ise sigorta koluna göre prim gün sayılarına bakılarak bu sigortalıların emekliliklerine karar veriliyor. 

Kısmi emeklilik genellikle 3600 prim günü olarak biliniyor ama o EYT'lileri kapsıyor. Sonraki tarihlerde SSK'lı olanlar 4500 ve 5400 prim günü ile kısmi emeklilik elde edebiliyor. Bunun için şimdi prim eşitlemesi yapılırken kısmi emeklilikte eşitleme uygulanacak. Hem SSK hem De Bağkur için kısmi emeklilik 4500 günde eşitlenecek. Yaş şartını tamamlayan 4500 prim günü ile emekli olabilecek.