6 ay 6000 km sınırında kilometre oyunu ortaya çıktı

Sıfır araç 6 ay satış yasağı daha ilk günlerden delinmeye başlanırken bazı noterlerin ve ekspertiz firmalarının Resmi Gazete ile yayımlanan yasal düzenlemeye rağmen getirilen 6 ay ve 6 bin KM şartına uymadıkları iddia edildi.
6 ay 6000 km sınırında kilometre oyunu ortaya çıktı

Yükselen araç fiyatlarını düşürmek için uygulamaya alınan ikinci el araç satışı 6 bin km ve 6 ay yasağı büyük yankı uyandırmıştı. Oto galerilerin ve bazı bayilerin sıfır araçları stok yaparak fiyatları bilerek şişirdikleri iddiaları üzerine uygulamaya alınan yeni yasal düzenleme ile araç sahiplerine satın aldıkları sıfır aracı 6 ay ve 6 bin KM dolmadan satmama şartı getirilmişti. 

Süreçte büyük tartışmalara neden olan yasal düzenlemenin daha ilk günden delindiği ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen yasal düzenleme hatırlanacağı üzere 15 Ağustos tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 6 ay ve 6 bin km şartı büyük yankı uyandırmıştı. 

SÖZLÜ BEYAN İLE SATIŞ YAPILARAK YASAK DELİNİYOR! 

Ticari olarak faaliyette bulunan kişi ve şirketlerin yapmış oldukları otomobil ve arazi satışları için yapacakları satıştan en az 3 gün önce ekspertiz raporu olarak bu raporu notere ibraz etme yükümlülüğü getirilmişti. Noter satışı esnasında bu satışı ibraz etme yükümlülüğü getirilirken bazı noterlerin sözlü beyan ile işlem yaptıkları ortaya çıktı. 

6 ay 6000 km sınırında kilometre oyunu ortaya çıktı

EKSPERTİZ GALERİ NE İSTERSE ONU YAZDI GALERİCİLER EŞ DOSTLA SATIŞ YAPMAYA BAŞLADI İDDİASI! 

Basında yer alan iddialara göre bazı ekspertiz firmaları müşterilerinin talep ettikleri kilometreyi yazarak satışın önünü açıldı. Yasal şartlara uymayan ve teknik olarak satışı mümkün olmayan araçlara iddialara göre kilometre alıcı ve satıcının talep ettiği rakam olarak kayıt altına alınıyor. Gelirlerini arttırmak isteyen bazı eksper firmalarının kanunu çiğneyerek alıcının ya da satıcının talep ettiği rakamı ekspertiz raporuna yazdıkları belirtiliyor. 

Yine bazı galericilerin de yasağı aşmak adına eş ve dosta para teklif ederek onların üzerinden araç alım satım işlemi yapıyor. Yılda 3 kez araç alım satım hakkı verilen ve bu işleri ticari faaliyet dışında tutulması nedeni ile galericiler eş dost üzerinden hileli araç satışı gerçekleştiriyor. 

6 AY VE 6 BİN KM YASAK PARA CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Söz konusu uygulama hakkında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan karar kapsamında caydırıcılık için para cezası da uygulamaya alınacak. Mecliste görüşülen torba yasa kanun teklifi kapsamında eklenen madde ile bu kurala uymayan kişi ve işletmelere 300 bin liraya kadar para cezası kesileceği belirtildi.