60 Bin TL devlet desteği veriliyor! Kime, nasıl ödeme yapılacağı belli oldu!

Türkiye’de devlet tarafından vatandaşlara yapılacak olan destekleme ödemelerine deprem felaketi nedeniyle yenileri eklendi. Buna göre depremzede vatandaşlar yeni devlet destekleri alabilecekler.
60 Bin TL devlet desteği veriliyor! Kime, nasıl ödeme yapılacağı belli oldu!

Türkiye büyük deprem felaketinin ardından yaşanan dev yıkımın yaralarını sarmaya başladı. Devlet depremzede vatandaşlar için çeşitli destekleme ödemeleri yapmaya başladı. AFAD tarafından açıklama yapılarak destekleme ödemelerine dair tüm detayları kamuoyuna bildirildi. Yapılacak ödemelerini kimlerin, ne şekilde hak edecekleri de belirlendi.

KİMLER ÖDEME ALABİLECEK?

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre depremzede vatandaşlara nakdi destek ödemeleri yapılmaya başlandı. Hasar gören konutlarda oturan vatandaşlar bu destek ödemelerini alabilecekler. Depremzede vatandaşların kimlik paylaşım sisteminde ikametgahları sorgulanacak ve sonra Tapu Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden karşılaştırma yapılacak. Ev sahibi olmadıkları tespit edilenlerin tamamı kiracı olarak kabul edilip destek ödemesi alabilecekler. Bu ödemeler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hasar tespit çalışması yapması gerekiyor. Bu çalışmada evi yıkılan, ağır hasarlı olan vatandaşlar ister ev sahibi olsun isterlerse kiracı olsunlar destek ödemesi alabilecekler.

TAŞINMA YARDIMI YATACAK MI?

Depremzede vatandaşlara devlet tarafından taşınma yardımı da ödenecek. Bu yardımın tutarı 15 Bin TL olarak belirlendi. Taşınma yardımı alabilmek için Çevre Bakanlığı ekiplerinin o konut için yıkık, ağır hasarlı, acil yıktırılacak ve orta hasarlı gibi derecelerde tespitlerde bulunması gerekiyor. Oturdukları evler için bu raporlar verilen tüm vatandaşlar taşınma yardımı ödemesi alacaklar.

60 BİN TL KİRA YARDIMI!

Depremzede vatandaşlara kira yardımı da yapılacak. Buna göre çevre Bakanlığı ekiplerinin hasar tespiti yaptığı ve oturulamaz raporu verdiği ya da yıkılan evler için vatandaşlara kira yardımı ödemesi yapılacak. Kiracılara aylık 2 Bin TL, ev sahiplerine ise aylık 5 Bin TL ödeme yapılacak. Böylece kiracılar 24 Bin TL, ev sahipleri ise 60 Bin TL kira yardımı almış olacaklar.

KONTEYNERDE YAŞAYANLARA TAŞINMA YARDIMI VAR, BARINMA YARDIMI YOK!

Deprem bölgesinde vatandaşların barınabilmeleri için konteyner kentler kuruluyor. Bu alanlarda yaşamaya başlayan vatandaşlar da destekleme ödemesi alabilecekler. Ancak kira yardımı gibi barınma yardımları bu vatandaşlara verilmeyecek. Bu kişiler devletten 15 Bin TL taşınma yardımı alabilecekler.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Depremzede vatandaşlara yapılacak olan destek ödemeleri için herhangi bir bankadan banka hesabı açmaya gerek olmayacak. Bu devlet destekleri vatandaşların kimlik numaraları üzerinden Ziraat Bankası’na yatırılacak. Vatandaşlar kimlikleri ile beraber Ziraat Bankası şubelerinden bu paraları çekebilecekler.