ABD'li dev bankadan Türkiye raporu! Dolar kuru sıçrama mı yapacak?

Türkiye ekonomisine dair yabancılardan değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs dolar kurunun sıçrama zamanının yaklaştığına dair bir rapor yayınladı.
ABD'li dev bankadan Türkiye raporu! Dolar kuru sıçrama mı yapacak?

Türkiye ekonomisindeki kırılganlıklar mevcut haliyle zirveye çıkmışken buna bir de deprem felaketi tuz biber ekti. Ekonomideki bozulmalar bir süredir vatandaşların cebine direkt olarak yansıyordu. Türk lirası ile alakalı olarak 2023 yılı içerisindeki olası gelişmelere dair ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs tarafından çok önemli bir rapor yayınlandı.

SEÇİM SONRASI EKONOMİ POLİTİKASI DEĞİŞEBİLİR

Goldman Sachs tarafından hazırlanan raporda mevcut piyasa belirsizliğinin büyük riskler oluşturduğunun altı çizildi. Banka Türkiye’deki döviz rezervlerinin tükenmesine ve piyasanın kontrol edilebilmesi için alınan tedbirlerin yüksek maliyetli olmasının riskleri büyüttüğüne dikkat çekti. Seçim sonrasında Türkiye ekonomisinde gelecek olan hükümetin ortodoks ekonomi politikasına geçebileceği raporda yer aldı.

YENİ POLİTİKAYA GEÇİŞ SANCILI OLACAK

Seçim sonrasında göreve gelecek olan hükümetin ortodoks ekonomi politikasına geçişinde de büyük sorunlar yaşanabilecek. Bu geçiş sürecinde tasarruf sahipleri ile firmalar kısa vadede körüklenecek olan döviz piyasasındaki türbülanstan olumsuz etkilenebilecekler. Bu durum büyük ekonomik sorunların kapısını aralayabilecek.

DOLAR KURUNDA SIÇRAMA BEKLENTİSİ

Goldman Sachs analistleri dolar kuru ile alakalı olarak da değerlendirmede bulunarak, “Kısa vadeli koşullar değerlendirildiğinde zaman yetkililerin yanında görünmüyor. Bu süreçte geçici çözümlerin devreye sokulması gerekiyor. Henüz bu yönde bir adım atılmış değil. Bu sorunlar çözülmeden devam ederse Türk lirasının değer kaybetme zamanı çok yaklaştı denilebilir. Türkiye’nin döviz rezervlerinin tükenmesi bu durumu körükleyecektir ve dolar kuru sıçrama yapabilir. Bu sıçrama seçim sonuna dahi kalmayabilir.” notunu düştüler.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNE ÖZEL HESAPLAMA

Öte yandan Goldman Sachs analistleri tarafından Merkez Bankası’nın rezervlerine dair de farklı bir hesaplama yaptılar. Altın rezervleri, SWAP ile elde edilen rezervler, IMF Özel Çekme Hakları denklemden çıkarıldığında Türkiye’nin rezervlerinin 42 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtildi. Merkez Bankası’nın açıkladığı rezervlerde bu çıkarılan tutarlar ekli olarak açıklandığı için rezerv daha yüksek görülebiliyor.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Yatırım yapmak isteyenler kendi araştırmalarını yapmalıdırlar. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.