Akaryakıta rekor zam kapıda! Benzin ve motorinin çıkacağı fiyatı açıkladılar!

Dünyada resesyon sesleri yükselirken Türkiye’de akaryakıt fiyatları küresel etkilerle çok sert zamlanacak. Hem benzinin hem de motorinin litre fiyatının 30 TL’ye yaklaşması beklenirken sektör temsilcilerinde çok önemli değerlendirmeler yapıldı.
Akaryakıta rekor zam kapıda! Benzin ve motorinin çıkacağı fiyatı açıkladılar!

Türkiye’de milyonlarca araç sahibinin en önemli gider kalemi akaryakıt maliyetleri oluyor. Türkiye akaryakıtta üretici ülke olmadığından dolayı yurt dışından bu ürünleri ithal ediyor. Dolar kuru üzerinden maliyeti oluşan akaryakıtta bir yüksek oranlı vergiler uygulanıyor. Böyle olunca benzin ve motorinde fiyat bir miktar yüksek kalabiliyor.

KÜRESEL PETROL PİYASASI TETİKTE BEKLİYOR

Küresel petrol piyasasında fiyatlara dair son dönemlerde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. OPEC içerisinde bir dağılmış görüntü gözlemleniyor. Başını Suudi Arabistan’ın çektiği bazı ülkeler peyrol üretiminde kesinti yapma kararı aldılar ve bu uygulama Mayıs ayında başlayacak. Petrol arzı küresel çapta azalacak. Bu durum petrol fiyatlarını yükseltecek bir etki yapacak.

Petrol fiyatları içim asıl riskin ise resesyon tehlikesi olduğu bildirildi. Dünya ekonomileri pandemi sonrasının tahribatını ortadan kaldırmakta zorlanıyor. ABD dahi faiz artırımları ile enflasyonla mücadele ediyor ama bir tarafı düzeltirken diğer tarafta bankacılık krizi patladı. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş da tüm hızıyla devam ederken bu gelişmeler petrol fiyatlarında yükseltici etki yapıyor. Yakın bir gelecekte uzmanlara göre brent petrolün varil fiyatı 100 doları geçecek. Bu durum ise Türkiye gibi petrol ithal eden ülkelerin ekonomilerine darbe indirecek.

DOLAR KURU DURMUYOR

Akaryakıt maliyetleri hesaplanırken dolar kuru birim olarak kullanılıyor. Dolar kurundaki yükselişler akaryakıt maliyetlerini yükseltiyor. Bu maliyet artışı dolar kuru yükseldikçe devam edecek. Son günlerde dolar kurunda hafif de olsa yukarı yönlü hareketler gözlemleniyor. Dolar kuru yukarıya çıktıkça hem akaryakıtın öz maliyeti hem de vergi maliyetinde artışlar gerçekleşecek.

BENZİN VE MOTORİN 28 TL OLACAK BEKLENTİSİ

Benzin ile motorin fiyatları maliyet artışlarından dolayı zamlanacak. Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre bu zam resmen henüz açıklanmadı. Ancak bir anda fiyatların yükselmesi beklenmiyor. Onun yerine kademe kademe hem benzinin hem de motorinin fiyatı Mayıs sonuna kadar 28 TL’yi görecek. Bu konuda akaryakıt sektörü kaynaklarından yeni değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

İstanbul 13 Nisan güncel akaryakıt fiyatları

İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 22,42 TL
İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 21,04 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 9.98 TL
İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 22,46 TL
İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 21.10 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 10.30 TL

Ankara 13 Nisan güncel akaryakıt fiyatları

Ankara benzin litre fiyatı: 22,83 TL
Ankara motorin litre fiyatı: 21,45 TL
Ankara LPG litre fiyatı: 9.91 TL

İzmir 13 Nisan güncel akaryakıt fiyatları

İzmir benzin litre fiyatı: 22,81 TL
İzmir motorin litre fiyatı: 21.53 TL
İzmir LPG litre fiyatı: 9.97 TL

Akaryakıt fiyatları ile alakalı olarak yeni açıklanmış herhangi bir zam bulunmuyor. Ancak petrol fiyatlarında yükselişlerin neticesinde en geç gelecek haftadan itibaren zamların başlayacağı sektör temsilcileri tarafından kamuoyuna bildirildi