Akaryakıtta çifte zam açıklandı! Benzin ve motorin için yeni fiyatlar belli oldu!

Akaryakıt fiyatlarına ardı ardına gelen indirimlerin ardından şimdi de çifte zam açıklandı. Hem benzinin hem de motorinin litre fiyatına zam geleceği bildirildi. Benzin ve motorin ne kadar zamlanacak?
Akaryakıtta çifte zam açıklandı! Benzin ve motorin için yeni fiyatlar belli oldu!

Geçtiğimiz hafta akaryakıt fiyatlarına indirim üstüne indirim yapılmıştı. Bu durum araç sahiplerinin yakıt masraflarının bir miktar azalmasını sağlamıştı. Ancak bu süreç oldukça kısa sürdü. Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdikleri bilgilere göre hem benzinin hem de motorinin litre fiyatında zam uygulaması yapılacak. Peki akaryakıt fiyatları ne kadar zamlanacak ve bu zammın nedeni ne?

KÜRESEL PİYASALAR BELİRLİYOR!

Türkiye’de akaryakıt bir ithalat ürünü olarak kullanılıyor. Bundan dolayı da akaryakıt fiyatları tamamen dış etkilerle belirleniyor. Yüksek oranlı vergiler uygulansa da maliyet değişimlerinde küresel petrol piyasasındaki fiyatlama etkili oluyor. Geçtiğimiz hafta yapılan indirimlerin de bu hafta yapılacak zamların da Türkiye iç piyasası ile herhangi bir alakası bulunmuyor.

Küresel piyasalarda brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz hafta 70 dolara kadar gerilemişti. Ancak yeni haftaya girerken brent petrolde 5 dolarlık bir fiyat artışı meydana gelerek varil fiyatı 75 dolara yükseldi. Bu durum Türkiye açısından akaryakıt maliyetlerini arttırıcı bir etki yaptı. Mayıs ayında petrol fiyatlarında bir dengesizlik beklenirken fiyatların çok yükselmesinden de endişe ediliyor.

Akaryakıt maliyetleri hesaplanırken dikkate alınan bir diğer veri ise dolar kuru oluyor. Dolar kuru hafif hafif yükselirken petrol fiyatlarının çıkması ile akaryakıt zamlarına da zemin hazırlanıyor. Bu kapsamda maliyetler artınca hem benzinde hem de motorinde fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi.

NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Benzinin ve motorinin litre fiyatlarına uygulanacak olan yeni zamlar belli oldu. Akaryakıt sektörü kaynaklarından alınan bilgilere göre motorinin litresine 66 kuruş, benzinin litresine ise 43 kuruş zam yapılacak. Bu zamların bu gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıyacağı ifade edildi.

AKARYAKIT FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Bu gece yarısından itibaren yapılacak olan zamlarla beraber akaryakıtta fiyat tabelası değişecek. Benzinin litre fiyatı İstanbul’da 19,82 TL, Ankara’da 20,17 TL, İzmir’de 20,16 TL olacak. Motorinin litresi ile İstanbul’da 18,58 TL’ye, Ankara’da 18,94 TL’ye, İzmir’de de 19,04 TL’ye çıkacak.