Altında 25 dolarlık fren! Gram altında hesaplama değişti, yeni fiyat belli oldu!

Altın piyasasında işler terse döndü. Altın fiyatlarında net bir düşüş hareketi meydana geldi. Gün ortasında keskin bir şekilde düşen ons altında kayıp 25 dolar oldu. Altın fiyatları neden düştü, ne kadar oldu?
Altında 25 dolarlık fren! Gram altında hesaplama değişti, yeni fiyat belli oldu!

Altın piyasası ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanıyor. Altın fiyatlarında gün ortasında normalin üzerinde bir fiyat düşüşü gerçekleşti. Ons altın 2.000 doların üzerinde direnmeye çalışırken bir anda 25 dolarlık bir kayıp ile karşılaştı. Meydana gelen bu kayıp ile alakalı olarak ise nedenler araştırılmaya başlandı. Herhangi bir resmi veri akışının olmamasına rağmen altın fiyatlarındaki bu keskin düşüşün nedeni araştırılıyor. 

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Altın fiyatlarındaki düşüşün nedeni şu anda en çok araştırılan konu oldu. Bu fiyat gerilemesinin olmasını gerektiren resmi bir veri akışı bulunmuyor. Ancak yine mesele direkt olarak FED'e dayanıyor. FED üyeleri dün ve bugün farklı farklı faiz artırımı yapılması yönünde görüş açıklıyorlar. Altın piyasası işte bu açıklamaları fiyatlıyor. Dolayısıyla faiz baskısının sürecek olması ons altında güç kaybına neden oluyor. Bunun ters orantılısı ile dolar endeksinin güçlenmesi oluyor. FED faiz artırımında vazgeçmedikçe altın fiyatlarında bir güçlü duruş sergilenmesi uzak ihtimal olarak değerlendiriliyor. 

İSLAM MEMİŞ UYARMIŞTI!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın fiyatlarında bugün meydana gelen düşüş gerçekleşmeden dün akşam bir açıklama yapmış ve, "Bu fiyatlardan gaza gelip alım yapanlar çok üzülecek" demişti. Bu açıklamanın üzerinden saatler geçtikten sonra ons altın keskin  bir fiyat düşüşü ile karşılaştı. 2.000 dolar üstünde fiyatlanırken ons altın bir anda 1.974 dolar seviyesinde işlem görmeye başladı. 

GRAM ALTIN FİYATI NE KADAR OLDU?

Gram altında hesapların iyice değiştiği gözlemlenmeye başlandı. Gram altında üç ayrı fiyatlama ile karşılaşılıyor. Ekran fiyatı, banka fiyatı ve kuyumcu fiyatı olmak üzere farklı fiyatlar görülebiliyor. Gram altın ekranda 1.230 TL, bankada 1.286 TL ve kuyumcuda ise 1.350 TL olarak işlem görüyor.

Gram altının kuyumcu fiyatının farkının çok fazla olması serbest piyasada işlem gören dolar kuru ile alakalı oluyor. Gram altının hesaplaması yapılırken kuyumcular 20,40 TL’de dolar kurunu hesaplıyorlar. Ekranda ise dolar kuru 1 TL daha az olarak fiyatlanıyor.