Analistler brent petrol için tavan uyarısı yaptı benzin motorin ve LPG fiyatları o tarihte 30 TL olur mu?

Dünya Rusya'nın başlattığı savaşın faturasını çok ağır bir şekilde ödemeye devam ederken akaryakıt fiyatları için yeniden alarm zilleri çalışmaya başladı. Brent petrol fiyatı için kabus senaryosu açıklanırken akaryakıt fiyatları 30 TL alarmı verdi!
Analistler brent petrol için tavan uyarısı yaptı benzin motorin ve LPG fiyatları o tarihte 30 TL olur mu?

Akaryakıt fiyatları tüm dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer alırken pek çok ülkede yükselen enflasyonun en önemli nedenlerinden biri brent petrol olarak gösterilmişti. Brent petrolde yaşanan yükseliş bir kere daha akaryakıt fiyatlarında zam alarmı verilmesine neden olurken uzman analistlerden de yeni tahminler geldi. 

Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıkacağı söylentileri ile hatırlanacağı üzere brent petrol fiyatı 60 dolar seviyesini aşarak 70 dolara fırlamış, hatta o dönemde bu söylentilerin ABD ile Rusya tarafından gizli ortaklık ile brent petrol fiyatını yükseltmek için bilinçli olarak çıkartıldığı iddia edilmişti. Savaşın resmen başlaması ile brent petrol fiyatı uçuşa geçmiş ve 100 dolar seviyesi de aşılarak pompalar adeta alev almıştı. 

BRENT PETROL FİYATINDA SON DURUM NE, AKARYAKIT FİYATLARINA YENİ ZAM BEKLENTİSİ VAR MI, GELECEK Mİ?

Dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendiren analistler brent petrol için yeni zam alarmı verdi. Yurtiçi piyasalarda motorin ve benzin fiyatları için belirleyici olan petrol fiyatları araç sahipleri tarafından da yakından takip ediliyordu. 

Analistler brent petrol için tavan uyarısı yaptı benzin motorin ve LPG fiyatları o tarihte 30 TL olur mu?

Amerika'nın stratejik rezervlerini açmasına rağmen OPEC ülkelerinin rezervlerini 2 milyon varil azaltma kararı almaları Aralık ayı için alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Yine Aralık ayında pek çok Avrupa ülkesinin Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararına imza atmasının beklenmesi de analistler brent petrol fiyatı da 100 doların üzerine tırmanacak görüşü açıklandı. 

Hatırlanacağı üzere brent petrol fiyatının daha önce 100 doların üzerine tırmanması ile motorin ve benzinin fiyatı 30 liraya dayanmıştı. Sonrasında brent petrol fiyatının düşmesi sürücüler rahat nefes almıştı. Ancak bu sefer dolar kurunun 18,50 TL bandında yer alması nedeniyle brent petrol fiyatında böylesi bir dalganın yaşanması durumunda motorinin 30 TL seviyesini çok rahat bir şekilde geçebileceği öngörüldü.

Avrupa ülkelerinin Rusya'ya Aralık ayında uygulayacakları yaptırım haberi de piyasayı ısıtırken yaptırım ile kaybedilecek olan Rus petrolünün piyasada yeni bir petrol kıtlığı oluşturacağı bunun da arz eksiği ile petrol fiyatına yeni zam dalgası etkisi yaratabileceği belirtildi. Dolar kurunun da bu süreçte iç piyasada petrol fiyatları için belirleyici olabileceği uyarısı yapıldı.