Araç sahipleri dikkat! 81 ile genelge gitti trafikte bunu yapanlara 2.815 TL para cezası kesilecek

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi 81 ilde eş zamanlı olarak devreye alındı. Trafikte tüm araçlar otomatik olarak denetleme sisteminden seyir halindeyken bile geçerken para cezası da otomatik olarak kesiliyor.
Araç sahipleri dikkat! 81 ile genelge gitti trafikte bunu yapanlara 2.815 TL para cezası kesilecek

Araba sahiplerine son derece kritik bir uyarı yapıldı. Türkiye genelinde 81 ilde kurulan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi üzerinden araçlar trafikte seyir halindeyken otomatik olarak denetimden geçiriliyor. Bu denetimde araçların egzoz ölçümü yaptırıp yaptırmadıkları tespit ediliyor. 

Yapılan denetimlerde egzoz muayenesini yaptırmadığı tespit edilen araçlara para cezası uygulanacak. Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi (EGEDES) kapsamında plaka okuma sistemi üzerinden otomatik olarak plakalar kurulan özel sistem üzerinden tek tek okunacak. 

PLAKA OKUMA SİSTEMİ EGEDES NEDİR?

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi (EGEDES) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kirliliğini önlemek için hayata geçirdiği projeler arasında yer almaktadır. Uygulamanın amacı havayı kirleten araçların trafiğe çıkışlarını engellemektir. Sistem plaka üzerinden otomatik olarak tarama yapmakta ve egzoz muayenesini yaptırmayan araçları tespit etmektedir. 

Araç sahipleri dikkat! 81 ile genelge gitti trafikte bunu yapanlara 2.815 TL para cezası kesilecek

Proje hakkında bilgilendirme yapan Düzce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Nurhan Kartal, "2020 yılından beri deneme ölçümleri yapılıyordu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla ASELSAN arasında yapılan bir sözleşme çerçevesinde plaka okuma sistemi ile yoldan geçen araçların plakalarını otomatik olarak okuyor.

Sistem envanterden taramasını yapıyor. Egzoz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığının tespiti gerçekleşiyor" diyerek eskiden bu denetimin araçlar durdurularak yapıldığını hatırlattı. Kurulan yeni sistem sayesinde artık araçlar durdurulmadan plakalarından otomatik olarak denetim yapılacak. 

Araç sahipleri dikkat! 81 ile genelge gitti trafikte bunu yapanlara 2.815 TL para cezası kesilecek

2.815 TL PARA CEZASI KİMLERE KESİLECEK?

Trafikte olduğu tespit edilen ancak egzoz ölçümü yapılmadığı tespit edilen araçlara 2 bin 815 liralık para cezası kesilecek. Söz konusu para cezası 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında, araç sahiplerinin egzoz ölçümlerini yaptırmadıkları ve havayı kirlettikleri gerekçesi ile kesilecek. Araç sahipleri plakaları üzerinden tek tek muayeneden otomatik görüntüleme sistemi üzerinden geçirilecek. 

Yapılan denetimde aktif olarak trafikte olduğu tespit edilmesine rağmen egzoz muayenesini yaptırmayan araç sahipleri 2 bin 815 liralık para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Bu nedenle araç sahiplerinin egzoz muayenelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Trafikte aktif olarak tespit edilen araç sahipleri sonrasında itiraz etseler de bu cezayı ödemekle zorunlu tutuluyorlar. EGEDES sistemi ilk olarak trafikte yoğun olan işlek cadde ve kritik noktalara konulurken zamanla tüm yollarda yaygınlaşacağı belirtiliyor.