Asgari ücrete zam! Vedat Bilgin açıkladı, yeniden hesaplanacak!

Asgari ücrete zam konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni bir açıklama yaptı. Bakan Vedat Bilgin zam için Temmuz ayını işaret ederken yapılacak zammın nasıl belirleneceğini de söyledi.
Asgari ücrete zam! Vedat Bilgin açıkladı, yeniden hesaplanacak!

Milyonlarca asgari ücretli vatandaş yaşanan geçim sıkıntısından kendilerini kurtarabilecek yeni bir gelişme beklentisi içerisine girdiler. Seçim öncesinde maaşlarına zam bekleyen asgari ücretlilerin bu beklentileri gerçekleşmedi. Asgari ücret zammı için hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Temmuz ayını işaret ettiler. Asgari ücret zammı hakkında şimdi yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni açıklamalarda bulundu.

ASGARİ ÜCRETE ZAM TEMMUZ AYINDA

Asgari ücret zammı hakkında konuşan Bakan Vedat Bilgin, “Asgari Ücret nedir? Bu ücretin altında ücret olamaz demektir. Biz sosyal devlet sorumluluğu ile buna çok fazla önem gösterdik. Tabi şimdi enflasyon düşüyor. Biz çalışanları emekçiler koruyan bir yaklaşım içindeyiz. Enflasyonun düştüğünü rakamlardan anlıyoruz. Biz enflasyonu tüketici ve üretici fiyatlarından ölçüyoruz. Aradaki makas hızlı bir şekilde düşüyor. Bu şunu gösteriyor. Enflasyon gerçek anlamda düşme eğiliminde. Ama fiyatlardaki artış devam ediyor. Biz ne yapacağız bunu durduracağız. Sosyal devlet olarak ücretleri koruyacağız. Temmuz'da bunu yeniden değerlendirerek, yeni bir asgari ücrette emekçileri koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Alım gücünü pazardaki durumunu tespit eden veriyi kullanacak araştırma yapıyoruz.” dedi.

AÇLIK SINIRI 10.135 TL OLDU!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin enflasyonun düştüğünü ileri sürse de Türk-İş tarafından açıklanan açlık sınırı araştırmasının sonuçları asgari ücretlilerin yaşam maliyetlerinde artışın durduğunu göstermiyor. Nisan ayı verilerine göre 4 kişilik bir ailenin sadece yeterli beslenebilmeleri için yapmaları gereken aylık gıda harcamalarının tutarı olan açlık sınırı 10.135 TL’ye yükseldi. Temmuz ayına kadar bu rakamın 12.000 – 13.000 TL seviyesine ulaşması bekleniyor.

MUHALEFETİN SOMUT ASGARİ ÜCRET VAADİ YOK!

Asgari ücretliler seçim öncesinde muhalefetin kendilerine yönelik bir açıklama yapmamalarına da tepkililer. Asgari ücretin düşük olduğunu söylemekle yetinen muhalefet seçimi kazanmaları durumunda asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağına dair ortaya bir vaat koymuyor. CHP’nin Ocak ayında asgari ücrete yapılan zammın öncesinde asgari ücret için teklifi 10.128 TL olarak açıklanmıştı. Sonrasında ise seçim sürecinde asgari ücret için herhangi bir rakam telaffuz edilmedi.