Asgari ücrette zam pazarlığı! İşçilerin ve işverenlerin önereceği rakamlar belli gibi!

Asgari ücret zammının belirlenmesi için ilk temasın kısa bir süre içerisinde kurulacağı bildirildi. İşçi ve işveren temsilcileri Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile gayri resmi bir görüşme yapacaklar.
Asgari ücrette zam pazarlığı! İşçilerin ve işverenlerin önereceği rakamlar belli gibi!

Asgari ücret zammı ile alakalı yeni gelişmeler çok yakından takip ediliyor. Gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Işıkhan’a çevrilirken işçi ve işveren temsilcilerinden beklenmedik bir hamle geleceği bildirildi. Asgari ücret zammı için kısa bir süre içerisinde ilk temas kurulacak. Buna dair bilgiler kamuoyuna yansımaya başladı.

İLK TEMAS KURULUYOR

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Cenevre’de yapılan genel kurul toplantısına katılan TİSK Genel Başkanı Burak Akkol ile TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ülkeye döndüler. Her iki isim de kısa bir süre içerisinde Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a hayırlı olsun ziyareti yapacaklar. Bu ziyaretlerin ana konusu asgari ücret olacak. Taraflar asgari ücret zammına dair ilk tavırlarını Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a gayri resmi bir toplantıda iletmiş olacaklar.

PATRONLAR ASGARİ ÜCRETE YÜKSEK ZAM İSTEMİYOR!

Asgari ücret zammı pazarlıklarına kısa bir süre kala patronlar tavırlarını ortaya koymaya başladılar. Asgari ücrete zam yapılmasını haklı bulan patronlar bunun ara zam olacağını ve yüksek bir oranda olmaması gerektiğini savunuyorlar. TİSK temsilcileri patronların asgari ücret önerisini pazarlık masasına götürecekler. Bu rakamın 10.000 TL ile 11.000 TL arasında olması bekleniyor.

İŞÇİLERİN ZAM TALEBİ DEĞİŞİYOR

Bir önceki asgari ücret zammı pazarlığında Türk-İş tarafı masadan kalkma yönünde bir karar almış ve asgari ücrete zammı işverenler ile Çalışma Bakanlığı temsilcilerince belirlenmişti. TÜRK-İŞ’in açlık sınırı talebi kabul görmeyince masadan kalkılmıştı. Aradan geçen sürede asgari ücretin hızlı bir şekilde açlık sınırının altında kaldığı görüldü. Bundan dolayı işçi temsilcileri zam taleplerini açlık sınırı üzerinden ortaya koymayacaklar. Onun yerine bekar bir çalışanın yaşama maliyeti üzerinden zam talep edilecek. Mayıs ayı verilerine bu tutar da 13.440 TL olarak açıklandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücret zammına dair kararı Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek ama bunun uygulamaya geçebilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu süreç 1 Temmuz’a kadar tamamlanamazsa Temmuz maaşlarının zamsız asgari ücret üzerinden ödenmesi mümkün olabilecek. Haziran ayı içerisinde bu süreçlerin tamamlanması gerekeceği için çok büyük bir ihtimalle asgari ücret zammı Kurban Bayramı’nın öncesinde belli olacak.