Bakanlık elini kesesine attı! 5 bin 85 lira evde bakım maaşı yatan iller listesi belli oldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından vatandaşlara verilen evde bakım maaşının hesaplara yatırıldığı iller belli oldu.
Bakanlık elini kesesine attı! 5 bin 85 lira evde bakım maaşı yatan iller listesi belli oldu

İhtiyaç sahibi vatandaşlar için düzenli olarak destek ödemesi yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından evde bakım maaşı hakkında bilgilendirme yapıldı. Aylık olarak yatırılan ödemelerin ekim ayı içerisinde de yapılıp yapılmayacağı konusunda merak edilenlere yanıt geldi.

2023 YILI EKİM AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATTI MI?

Aylık olarak yapılan evde bakım maaşlarının Ekim ayı içerisinde de hesaplara yatıp yatmadığı merak konusu olmuştu. 12 Eylül tarihinde hesaplara yatırılması beklenen evde bakım maaşları hakkında bakanlık tarafından henüz açıklama yapılmadı. Bugün ödemeler yatırılmasa da 15 Ekim ve 16 Ekim tarihleri arasında yatırılmasının beklendiği ifade edildi.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücret maaşlarına göre güncellenen destek ödemelerine göre 2023 yılı Temmuz ayında evde bakım maaşı ödemeleri de zamlandı. Gelen bu zamlar sonucunda evde bakım maaşları 5 bin 85 TL oldu. Ekim ayı için ödeme alacak olan vatandaşların da bu tutar üzerinden ödemelerinin hesaplara yatırılacağı ifade edildi.

KİMLER EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLİR?

Bakanlık tarafından verilecek olan evde bakım maaşından faydalanmak isteyen vatandaşların sağlaması gereken belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ise güncel olarak şu şekilde verilmiştir;

- Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli’’ kısmının işaretli olması gerekiyor.

- Hanedeki kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olması gerekir. Bu miktar 2019 yılı için 1219.35 lira şeklindeydi.

- Sosyal hizmetler yetkililerinin yaptığı sosyal incelemede, engelli kişinin bakıma ihtiyacının olduğu tespit edilmiş olması gerekmektedir.

EKİM AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER SORGULAMA

Bu ay hesaplara yatırılacak olan bakım maaşına ilişkin merak edilenlerin artmasının ardından bakanlık tarafından gerekli olan detaylara da yer verildi. Maaş alan kişilerin e-Devlet üzerinden giriş sağlayarak “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” araması sonucunda “Evde Bakım aylığı ödemeleri” üzerinden bakım maaşının yatıp yatmayacağının öğrenilebileceği ifade edildi.