Bayramda çalışanlara ek kazanç! İşverenler 2.126 TL ödeme yapacaklar!

Bayramda çalışmaya devam edenlere ek ödeme yapılacağı bildirildi. Bayramda çalışanlara işverenler ne kadar ek ödeme yapacaklar? Bayramda fazla mesainin ücreti ne kadar?
Bayramda çalışanlara ek kazanç! İşverenler 2.126 TL ödeme yapacaklar!

Ramazan Bayramı’nda bazı sektörlerde çalışma devam edecek ve bu iş yerlerinde çalışanlar bayram tatilinde fazladan mesai yapmak durumunda kalacaklar. Bayramdaki 3,5 günlük resmi tatilde çalışacak olan personellere herhangi bir ek ödeme yapılıp yapılmayacağı merak konusu oluyor. Bayram tatilinde çalışanlar işverenlerinden fazla ödeme talep edebilecekler mi?

ÇİFT ÖDEME YAPILMASI GEREKİYOR

Türkiye’de uygulanan çalışma hayatındaki bazı kurallar bayram tatilinde çalışanlar için çift ödemeyi gündeme getiriyor. Normalde bayram tatili yapan personellere işverenler o gün için normal yevmiyesini vermek zorundalar. Tatil olduğu için herhangi bir kesinti yapılamıyor. Buna ek olarak bir de tatil yapması gerektiği yerde normal günlerdeki gibi çalışan personel bir günlük yevmiye daha hak ediyor. Bayram tatilinde çalışan personel o günler için 2 günlük yevmiye almak durumundalar. Ancak iş sözleşmesi veya toplu sözleşme varsa ve bu sözleşmelerde tatilde çalışmalara dair bir hüküm bulunuyorsa daha fazla ödeme alınabilir.

BAYRAM HAFTA TATİLİNE DENK GELİRSE NE OLUR?

Bayram tatilinin hafta tatili ile çakışması durumunda personelin alacağı ücret de değişebiliyor. Normalde çalışma karşılığı olmaksızın personellere bayramda günlük ödeme yapılıyor. Buna bayramda çalışma eklenince bir günlük daha ödeme yapılıyor. Hafta tatili ile bayram tatili çakışmış ve işçi o gün çalışmışsa bu fazla çalışma sayılacaktır. Bu durumda da günlük ücretin yüzde 50’si de fazla çalışma olarak verilecektir. Yani bu durumda bir gün çalışan personele 2,5 günlük ödeme yapılması gerekmektedir.

RAMAZAN BAYRAMI’NDA ÇALIŞANLAR NE KADAR ÖDEME ALACAKLAR?

Ramazan Bayramı’nda bu yıl 3,5 günlük bir tatil yapılıyor. Arife günü yarım gün tatil var ve o gün tam çalışanlara 1 yevmiye, bayramın ikinci günü çalışanlara 2 yevmiye, bayramın üçüncü günü çalışanlara 2 yevmiye, bayramın üçüncü günü çalışanlara hafta tatili ile çakıştığı için 2,5 gün yevmiye olmak üzere toplamda 7,5 günlük yevmiye ödemesi yapılması gerekiyor. Bir asgari ücretli çalışan bayram tatilinin tamamında çalışırsa 2.126 TL ödeme alması gerekiyor. Asgari ücretten fazla maaşı olan personellerin ise alacakları tutar daha fazla olacaktır.