BDDK'dan kredi ve kredi kartı borçlarına yeni düzenleme!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), depremden etkilenen illerde bulunan vatandaşlara yönelik kredi ve kredi kartı borçlarına yönelik getirilen kolaylıkları biraz daha genişletti. Alınan kararı BDDK kamuoyuna ilan etti.
BDDK'dan kredi ve kredi kartı borçlarına yeni düzenleme!

Deprem felaketi nedeniyle 10 ilde çok büyük bir yıkım meydana geldi. Bu illerde bulunan vatandaşlar bir yandan can derdine düşerken diğer yandan da devletin organize ettiği yardımlardan yararlanarak hayatlarını sürdürmeye başladılar. Böylesine kötü bir durumda vatandaşların bankalara olan borçları sorun yaratmasın denilerek BDDK tarafından çeşitli adımlar atılıyor. Daha önce bankalara olan tüm borçların 6 ay ertelenmesi kararlaştırılmıştı. Şimdi ise bu kararın üzerine yeni uygulamaların da eklendiği açıklandı.

KREDİ KARTLARINDA ASGARİ TUTARA DÜZENLEME

BDDK’nın açıklamasına göre kredi kartlarında asgari ödeme tutarı sisteminde deprem bölgesindeki vatandaşlar için özel bir uygulamaya geçiliyor. Mevcut uygulamaya göre asgari ödeme tutarı kartın limitine göre yüzde 20 veya yüzde 40 olabiliyordu. Bu ayrım tamamen ortadan kaldırıldı. Kredi kartı limiti dikkate alınmaksızın asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenecek.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ ARTABİLECEK!

Bankalar müşterilerin kredi kartı limitlerini belirli bir sistemle belirleyebiliyorlar. Müşterinin aylık geliri üzerinden hesaplama yapılıyor. Deprem bölgesi için sınırlı kalmak kaydıyla bu limit hesaplamada da BDDK değişikliğe gitti. Buna göre toplam kredi kartı limiti ilk yıl için vatandaşın aylık ortalama gelirinin 4 katı, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katı olabilecek. Bu sınırlar aşılamayacak.

KARAR BANKALARA BIRAKILDI!

BDDK alınan kararda bazı uygulamalarda inisiyatif bankalara bırakıldı. Asgari tutarı ödenmeyen kredi kartlarının nakit kullanımına, mal ve hizmet alımına kapatılmasına, borcun tamamen kapatılmaması durumunda yeni kredi kartı düzenlememesine dair konular bankaların kararına bırakıldı. Böyle bankalar kredi kartı borçlarının ertelendiği dönemler boyunca asgari tutar ödemelerini talep etmeyebilecekler. Banka tarafından müşteriye ödemesiz dönem imkanı verilecek.

KREDİLERİN ANA PARA VE FAİZLERİ ERTELENEBİLECEK!

BDDK tarafından alınan karar geri bankalara olan kredi borçlarına erteleme imkanı getirildi. Müşterilerin talep etmesi durumunda 6 ay boyunca kredi borçları ertelenebilecek. Ayrıca bankalar eğer bu ertelemede müşterilerden faiz talep etmeyeceklerse müşterinin başvuru şartı aranmayacak. Herhangi bir faiz işletilmeden ve müşteri başvuru yapmadan kredi borçları 6 ay ötelenebilecek.