Bu yolla emekli olanlar dikkat! SGK maaşınızı kesip tüm parayı geri istiyor!

EYT’lilerin emeklilik başvurularını inceleyip onaylayan SGK’nın sahte sigortaları ayıkladığı bildirildi. Geçmişlerinde sahte sigorta yaptırmış olanların tespit edilip başvurularının reddedildiği bildirildi. SGK emekli olduktan sonra bu tespiti yaparsa bedeli çok daha ağır olabiliyor.
Bu yolla emekli olanlar dikkat! SGK maaşınızı kesip tüm parayı geri istiyor!

EYT yasasının devreye girmesi ile beraber SGK personellerinin ana gündem maddesi EYT’lilerin emeklilik başvuruları oldu. Yaklaşık 1,6 milyon EYTli emeklilik başvurusu yaparken bunlardan yaklaşık 400 bininin işlemleri tamamlandı. Bu işlemlerin uzun sürmesinin bir nedeni de sigortalının emeklilik hakkını yasal yollardan elde edip etmediğinin tespiti oluyor. Hata yapmamak için SGK personelleri en ince ayrıntısına kadar sorgulama yaparken baştan görülecek bir hata EYT’li vatandaş için büyük nimet olabiliyor.

ÇALIŞMADIĞI HALDE SİGORTALI GÖSTERİLENLER TESPİT EDİLİYOR

SGK uzun yıllardır sahte sigortalılık ile mücadele ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde kurulan sistemde sahte sigortalı olanlar kolayca tespit edilebiliyor. Çalışmamasına rağmen bir iş yerinde kendilerini sigortalı gösterenler eğer tespit edilirse bu sahte sigortalılık süreleri iptal ediliyor. Bu kişi EYT’den emekli olmak için başvuru yaptığı düşünülürse sahte sigortanın primleri çıkarıldığında emeklilik şartları da yerine getirilmemiş oluyor.

Örneğin 5000 prim günü olan bir EYT’li emeklilik başvurusu yaptığında 1000 gününün sahte sigortalı olduğu döneme ait olduğu tespit edilmiş olsun. Bu kişinin 1000 günlük primi toplam prim gün sayısından çıkarılıyor. O 1000 günlük ödenen primler de iade edilmeyerek SGK’ya gelir olarak kaydediliyor. Bu EYT’linin emekli olması için 1.000 gün daha prim toplaması gerekiyor. Hakkı varsa borçlanma yaparsa emekli olabilir. Borçlanma hakkı yoksa ya çalışacak veya isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyecek. Bu seçenekte emekli olmak için 1000 günün geçmesi gerekecek.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA TESPİT EDİLİRSE FATURA AĞIRLAŞIYOR

EYT’li olsun veya olmasın bir emeklinin emekli olmadan önce sahte sigorta yaptırarak kendisine avantaj sağladığı tespit edilirse bunun bedeli oldukça ağır olabiliyor. Öncelikle bu kişinin emekliliği iptal edilerek emekli maaşı kesiliyor. Arsından o güne kadar emeklilik gerekçesi ile yapılan maaş, ikramiye, sağlık gideri gibi tüm ödemeler yasal faizi ile geri istenmektedir.

Sahte sigorta yaptırmak yerine uzmanlar eğer prim sorunu yaşanıyorsa ve çalışarak bu tamamlanamayacaksa isteğe bağlı sigorta yaptırılmasını öneriyorlar. Ancak emekli olmadan önce son 7 yılda 1260 günün geçilmemesi gerekir. Eğer son 7 yılda 1261 gün isteğe bağlı sigorta yapılırsa SSK’lılar bir anda Bağkur’lu olacaklar ve Bağkur şartlarına göre emekli olabilecekler.